Поклонението на Оборище

Стотици се стекоха в местността Оборище на 2-ри май, за да почетат  паметта на героите от Април 1876. Прозвуча химна на Република България в изпълнение на Духов оркестър „Делчо Радивчев“.

IMG_4810

Христос Воскресе! Саможертвата на Исус Христос ни връща към саможертвата на онези, които бяха готови да се жертват за вярата, да защитават честта , идеите си и свободата. Всичко това ще открием в онзи чутовен подвиг на онези представители на Първото българско Велико народно събрание, чиито имена са изписани на този скромен паметник”, с тези думи започна словото си председателят на Общински Съвет – Панагюрище Христо Калоянов и подчерта:

Неслучайно Захари Стоянов нарича тези българи ангели, защото техните думи, техните мечти, тяхната дързост все още пазят българщината, пазят духа и силата на нацията. Ако Аспарухова България се появи на политическата карта със забитата конска опашка край Дунава, то нова България възкръсна тук със свещените думи, изречени над камата, револвера и кръста. Ние сме щастливи и горди, защото сме потомци на тези хора, които плачеха от щастие с клетвените думи на уста преди 140 години.  Оборище е толкова малко, че намира място във всяко българско сърце и същевременно толкова голямо, че събира в себе си величието и трагизма на героите и висотата на духовното им могъщество. Поклон пред героите от Април 1876 година!”

IMG_4824

Повече от 140 години Оборище е не само място , в което природната картина спира дъха. Това е място за поклонение, но и място за размисъл, място за себепознание. От Оборище тръгва Възкресението на новата българска държава”, каза в словото си  председателят на Народното събрание на Република България  Цецка Цачева и допълни: „Тръгва от онези българи различни по образование, занаят и възраст, но обединени от твърдата решимост, че е дошло време българите да имат своя държава, която да се нареди сред модерните европейски държави. Когато стъпваме по земята и камъните на Оборище, пред погледа на вековните дървета, като че ли Вазов ни нашепва как в няколко дена, бавно и полека, народът порасте  с няколко века. Тук, на Оборище, първообразът на Великото народно събрание, събрало по един демократичен признак, и дало думата на всеки, който има какво да каже за народните бъднини. Оборище и Априлското въстание са част от нашата историческа памет, с която ние няма да се разделим докато сърце и душа дишат във всеки един българин, но 140 години по-късно ние трябва да разчитаме и знаците на днешния ден. Да живеем със самочувствието, че сме претворили идеалите на Апостола на Свободата, на панагюрци, на всички участници в Априлската епопея, на събралите се тук на Оборище. Защото днес България е свободна, независима и демократична държава. Така, както е казал Апостолът –  най-светлите идеали са идеала за чиста и свята република, свобода, равенство и братство. Затова и в пек, и в дъжд , и в студ, тук векове напред ще се стичат нашите потомци, защото ние, днешното поколение  съхранихме корените си, запазихме паметта си, защото ние предаваме днес на децата и на идните поколения любовта към Родината, патриотизма, знанието за нашата история и почитта към жертвите на Априлската епопея. Вечна им памет! Да живее България!”

С минута мълчание и сведени глави присъстващите почетоха паметта на загиналите за свободата на България.

IMG_4870 IMG_4871

Пред скромния белокаменен  паметник  бяха поднесени венци и цветя от политици, партии, общественици, организации, фирми и граждани.

IMG_4893 IMG_4939

Празникът продължи с народно веселие пред  хижа „Оборище“, където за доброто настроение на всички се погрижиха народният певец Васил Вълканов, ФНТ „Средногорска жарава“ и ВГ „Китка”.

IMG_5032 IMG_5038 IMG_5054

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn