Поклонение пред будителите и творческа вечер „ В памет на Холокоста” на 1 ноември в с. Баня

„ Духът на миналото, съхрани го и го предай на поколенията след теб”, под този надслов премина отбелязването на Деня на народните будители, на 1 ноември, в село Баня, съобщи секретарят на местното читалище Радка Мутева.

Поднесени бяха цветя и венци пред паметника на Поп Груйо на площада в селото.

Честването продължи с творческа вечер „ В памет на Холокоста”, посветена на 75 годишнината от спасението на Българските евреи по време на Втората световна война.

Гости на събитието бяха секретарката на сдружение ШАЛОМ гр. Пазарджик – Ерна Мешоам и писателят Продрум Димов, много жители на село Баня.

Беше представена презентация за спасяването на българските евреи. Публиката в залата зададе много въпроси към представителката на еврейската общност в гр. Пазарджик, последваха интересни разговори. „Една вълнуваща вечер, която върна присъстващите години назад !”, сподели Мутева.

Творческата вечер бе част от културните събития, които се организират от Областния управител в партньорство с културни институции в област Пазарджик, в изпълнение на Комуникационната стратегия на Република България за ЕС.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn