Ползваме по-малко полимерни торбички, отчитат проверки на РИОСВ – Пазарджик

Намалено потребление на полимерни торбички от крайните клиенти отчетоха проверки на РИОСВ – Пазарджик в 60 търговски обекта през последните няколко месеца.

В периода август-ноември бяха проверени магазини за хранителни, стоки за дома и на търговци на плодове и зеленчуци, дали предлаганите полимерни торбички са с размер над 39/49 см, дебелина над 25 микрона и с платена продуктова такса.

Проверката установи, че обектите предлагат отговарящи на изискванията торбички. На местата, където липсваха фактури за закупуването им, РИОСВ изиска това с предписания, които бяха изпълнени и документите – представени в срок.

В почти всички проверени обекти полимерните торбички се предлагат срещу заплащане, с изключение на няколко, които бяха информирани за изискването тънките пластмасови торбички за пазаруване без пликчетата да се предлагат на потребителите само срещу заплащане.

Проверките установиха, че значително е намаляло потреблението на полимерни торбички от крайните клиенти. Една от причините е, че търговците ги продават, а не ги предоставят безплатно на клиентите.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn