Полицията и пожарната с мерки за нормалното протичане на Великден

В навечерието на Великден Областна дирекция на МВР-Пазарджик и РД”Пожарна безопасност и защита на населението”-Пазарджик предприемат редица мерки и дейности за осигуряване на нормалното им протичане. Вниманието на полицаи и пожарникари е в няколко направления: осигуряване на пожарната безопасност, пътната безопасност и нормалното движение по най-натоварените пътищата, опазване на обществения ред и недопускане на престъпни посегателства.

Още през миналия месец инспекторите от Държавен противопожарен контрол при Регионалната дирекция ”Пожарна безопасност и защита на населението”-Пазарджик са извършили проверки на църкви и манастири, на хотелски и почивни комплекси, където ще има организирано посещение на хора по празниците. Акцент в проверките е организацията за пожарна безопасност, осигуряване на условия за своевременна евакуация, наличието на изправни и достатъчно пожаротехнически средства за първоначално гасене, обезопасеността на местата за палене на свещи и др. Дадени са указания за ограничаване на предпоставките за възникване на инциденти, както и за стриктно спазване на правилата и нормите за безопасност. Огнеборците не са констатирали сериозни нарушения на противопожарните изисквания. По време на празничното богослужение съветваме гражданите да бъдат внимателни при паленето на свещи, както и поставянето им само на установените места в храмовете. 

 

От изключителна важност е осигуряване на безопасността на движението. Максимален брой униформени служители на пътна и охранителна полиция ще бъдат ангажирани с тази дейност. С най-голям интензитет на трафика се очертават дните 13 и 14 април /четвъртък и петък/, когато се очаква интензивно движение по посока от големите градове към по-малките градчета и села, към планинските ни курорти. Същото важи и за 17 април /понеделник/, когато трафикът ще е в обратна посока. Планирано е да бъдат позиционирани допълнително полицейски екипи на участъците в интензивно движение в районите на АМ „Тракия”, главните пътища Пловдив-Пазарджик-Белово-Костенец, Пазарджик-Панагюрище-Стрелча, Пазарджик-Пещера, Варвара-Велинград, Велинград–Юндола-Якоруда, Пещера-летовище Свети Константин. В контрола на пътното движение  максимално активно ще се включат и наличните технически средства за контрол на скоростта. В някои от празничните дни полицейските екипи от районните управления в областта ще бъдат подпомогнати от мобилни екипи на Зоналното жандармерийско управление в Пловдив. Съвместни патрули от полицаи и пожарникари са предвидени за дежурства в близост до храмовете по време на Великденското богослужение.

 

Криминалистите съветват ако по време на празничните дни ще напуснете жилището си за повече време да не забравите отключени врати, недобре затворени прозорци на тераси, санитарни помещения, неукрепени врати на гаражи и мазета. Старайте се да не разгласявате в социалните мрежи за вашето отсъствие, а нека за него да знаят само най-близките. Предупредете и съседите си да са бдителни, ако чуят съмнителен шум от апартамента ви, нетипично движение на хора по апартаменти, междустълбищни площадки и мазета да подадат сигнал на телефон 112. По време на струпване на повече хора в централните части на по-големите градове или в православните храмове не дръжте чантите си отворени и мобилните телефони в задните джобове, където могат да станат лесна плячка за джебчии.

 

Ръководствата на ОДМВР и РДПБЗН в Пазарджик пожелават на всички граждани и гости на областта спокойни, безгрижни, усмихнати и изпълнени с щастливи мигове празнични дни !

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn