Полиция и пожарна предприемат мерки за нормалното стартиране на новата учебна година

В навечерието сме на новата учебна година ! Деца и техните родители с трепет очакват този момент. В Областната дирекция на МВР и Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” подготовката за нормалния старт на учебната година е в ход от края на месец август.

Представители на полицията и пожарната проведоха организационни срещи с представители на РУО-Пазарджик, с директорите на училища и детски градини от целия регион. Инспекторите от звената „Държавен противопожарен контрол и превантивна дейност“ съвместно с екипи на полицията са извършили проверки на сградите на училищата. Акцентът е върху обезпечеността с изправни уреди за пожарогасене, наличието на свободни подходи към изходите за евакуация, инструктаж на директори и преподаватели за действия при пожар и бедствени ситуации. С особено внимание полицейските и младши-полицейските инспектори от териториалната полиция подхождат към мерките за осъществяване на стриктен пропускателен режим, изправността на средствата за видеонаблюдение, там където са вече изградени . Целта е да се утвърди активна комуникация с директори и преподаватели по възникнали въпроси относно безопасността на децата.

През цялата година са предвидени регулярни проверки на питейните и увеселителни заведения за недопускане на малолетни и непълнолетни без придружител след 22 часа, както и за нерегламентирана продажба на тютюневи изделия и алкохол на децата. В първия учебен ден, както и няколко седмици след това присъствието униформени и цивилни полицаи ще бъде по-осезаемо с цел недопускане на инциденти с ученици, които идват или си отиват от училище. В обхвата на полицейските проверки са районите на училищните дворове и местата около тях за наличието на лица притежаващи или извършващи търговия с наркотици. Личният състав на охранителна, пътна и криминална полиция ще вземе активно участие в тези мероприятия. Служители на сектор „Пътна полиция” и районните управления в Пазарджик, Пещера, Панагюрище, Велинград и Септември съвместно с представители на общините извършват огледи на сигнализацията с пътни знаци и маркировка, уличното осветление, предпазните огради и пешеходни ограждения. Там където се констатират нередности или пропуски незабавно се предприемат мерки за тяхното отстраняване

Стартира и традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя !”. За периода на провеждането й ще се осъществява засилен полицейски контрол в районите на училища с най-голям интензитет на движението около тях, приоритетно в началото и края на учебния ден, за спазване ограниченията на скоростта и предимството на пешеходците от страна водачите. Ще се извършва регулиране на движението на моторни превозни средства и пешеходци с цел осигуряване безопасно пресичане от децата и техните придружители.

Решаваща роля за безопасността на децата имат родителите, които да им припомнят основните правила за безопасно движение на децата , като пешеходци.

Ръководствата на ОДМВР и РДПБЗН в Пазарджик пожелават на всички ученици, родители и учители успешно начало на Новата учебна 2022-2023 година ! Нека всички бъдем обединени от желанието да осигурим безопасна и спокойна среда за децата ни !

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn