Помисли за другите. Дари кръв. Сподели живот

Всяка година на 14 юни страните в света отбелязват Световния ден на кръводарителя. В този ден ние изразяваме благодарност към хората, които доброволно и безвъзмездно даряват от своята кръв, за да бъдат спасени милиони човешки животи.

Датата не е случайно избрана. На 14 юни 1868 г. в Австрия е роден Карл Ландщайнер. През 1901 година, работейки като патолог във Виена, той открива  и представя сред медицинското общество своето най-велико откритие – AB0-системата на кръвната група, благодарение на което заслужено е получил Нобелова награда за физиология и медицина.

Преливането на кръв  и кръвни продукти дава възможност да се спаси и да се продължи живота на пациенти, страдащи от състояния, които представляват заплаха за живота им. Кръводаряването играе жизнено важна роля за опазване здравето на майки и деца при извънредни мерки, свързани с антропогенни катастрофи и стихийни бедствия.

Кръвните центрове, осигуряващи достъп на пациентите до достатъчно запаси от безопасна кръв и кръвни продукти, се явяват ключов компонент за ефективността на системата на здравеопазване.

Днес благородната кауза обединява  кръводарители, организатори, симпатизанти, журналисти – всички, които проявяват  съпричастност и милосърдие и с активността си привличат и други хора в обществото.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn