Попинци ще е домакин на XV Фолклорен фестивал на маскарадни и кукерски игри

Над 10 групи от 7 общини ще вземат участие в XV Фолклорен фестивал на маскарадни и кукерски игри, който ще се проведе в Попинци на 16 и 17 март, под патронажа на кмета на община Панагюрище, съобщи секретарят на местното читалище Донка Шопова.

В надпреварата ще се включат кукерски и сурвакарски групи към читалищата от гр. Раковски, общ. Раковски, гр. Баня, общ. Карлово, с. Калугерово, общ. Лесичово, с. Горни Домлян, общ. Карлово, с. Горна Василица, общ. Костенец, с. Виноградец, общ. Септември, с. Долна Секирна, общ. Брезник, с. Церово, общ. Лесичово и не на последно място кукерските групи от община Панагюрище, от селата Оборище, Бъта и Попинци.

Участниците във фестивала ще бъдат оценявани от професионално жури в състав: председател проф. д-р ф.н. Албена Георгиева – Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН -гр. София, и членове – Мария Йорданова – етнограф от Исторически музей Пазарджик и Георги Керкеняков от Исторически музей-Панагюрище.

В първият от двата фестивални дни, 16-ти март, от 19:00 часа, на сцената на читалището в с.Попинци ще има фолклорна програма с участието на Представителен танцов състав „Чудесия“ при Младежки дом – гр.Пазарджик, с ръководител Таня Димитрова и Женска певческа група към читалище „Искра-1872“ – с.Попинци, с ръководител Иван Чардаков. Входът е свободен.

 На 17-ти март, събота, в 10:30 часа, на площада в селото фестивала ще открие официално кметът на Община Панагюрище Никола Белишки. Домакините от читалище „Искра-1872“ и танцьорите от Представителен фолклорен танцов състав „Тангра“ към Сдружение „На орището“, с ръководител Мария Терзийска ще пресъздадат обичая „Въртяжка и Джумал“. В 11:00 часа започва дефилето на кукерските групи пред журито.

Организатори на XV Фолклорен фестивал на маскарадни и кукерски игри- Попинци 2018 са местното НЧ „Искра-1872“, кметство село Попинци, с финансовата подкрепа на Община Панагюрище.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn