Посвещават изложба на известната художничка с панагюрски корени Олга Брадистилова

Изложба-живопис „110 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ОЛГА БРАДИСТИЛОВА“ ще бъде подредена в Исторически музей. Събитието е включено в културния календар на Община Панагюрище за септември. Откриването на изложбата ще се състои на 27 септември от 17:30 часа в изложбената зала на музея.

Олга Брадистилова е майстор на класическите жанрове – портрет, пейзаж, натюрморт, признат творец и майстор на голите тела.

Родена е на 3 октомври 1908 година в град Стара Загора в семейството на видни възрожденци и интелектуалци. Родителите ѝ Стою и Стояна Брадистилови са от град Панагюрище. Целият й живот и творчество са посветени на живописта, оставайки след себе си едно неизчерпаемо богатство което и до днес носи духа на голямата българска художничка. След смъртта ѝ нейният брат Виктор Брадистилов дарява на Панагюрище почти всички съхранени в ателието картини.

Известната художничка получава редица признания и награди. През 1964 година е поканена за откриването на нейни изложби в Рим и Милано. Четири години по-късно отново е поканена за самостоятелна изложба в Рим. През 1964 е удостоена я със златен медал на Римската академия в Рим. Удостоена я със сребърен медал за участието си в организираната през 1969 година международна изложба в Рим. През 1972 година я удостояват с медал и званието Академик на международната академия „Тиберина“ в Рим. За заслуги към художествения живот в Италия и я удостоява със званието „академик“, което звание се смята за особено престижно и е присъждано на художници, между които Хуан Миро и Салвадор Дали. През 1974 година получава почетното звание „Златен легион“ на Международната организация на изкуствата в Рим. През 1976 година получава златния медал за изкуство и поезия „Анибал Каро“.

В България художничката е отличена с орден „Кирил и Методи“, втора степен. Връчен й е златен медал „Заслуга към Панагюрище“ и Почетен Диплом за заслуги към град Панагюрище.

 Oborishte.bg

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn