Посланикът на САЩ посети „Асарел-Медет“АД и Панагюрище

Посланикът на Съединените американски щати в България Н. Пр. Ерик Рубин посети днес лидера в българския рудодобив „Асарел-Медет“АД в Панагюрище, където бе посрещнат от председателя на Надзорния съвет Димитър Цоцорков и изпълнителния директор инж. Делчо Николов.


„Компанията ни постига своите успехи, благодарение на последователни инвестиции в модерни технологии, екологосъобразно и безопасно производство. През годините „Асарел-Медет“ АД е разчитало на партньорството си с водещи американски компании, като отношенията ни с тях винаги са били коректни и ползотворни“, заяви в приветствието си г-н Цоцорков.

Ръководството на дружеството представи проектите за дългосрочно устойчиво развитие и инвестициите в модерна техника, нови технологии, опазване на околната среда и безопасност на труда за над 1,1 млрд. лева от 1999 до 2017 г.
В разговорите бяха дискутирани възможностите за нови проекти и разширяване на контактите на дружеството със сродни фирми в Съединените американски щати като държава с развита минерално-суровинна индустрия.


При визитата си в „Асарел-Медет“АД Н. Пр. Ерик Рубин беше придружаван от съпругата си Никол и делегация от американското посолство. Гостите разгледаха фирмената експозиция за историята на компанията и атрактивната сбирка на стари минни машини. Те се запознаха със системата за автоматизирано управление на рудник „Асарел“, иновативната Инсталация за екстракция и електролиза на катодна мед, рекултивираните минни терени и развитието на биоземеделието в близост до компанията.


След производствената обиколка Н. Пр. Ерик Рубин остави послание в Почетната книга на „Асарел-Медет“ АД. Той благодари за прекрасната визита и посочи: „Вашата компания е модел за американско-българско партньорство и за социален и екологично отговорен бизнес“.

По-късно той и председателят на Надзорния съвет Димитър Цоцорков поднесоха цветя пред паметната плоча на големия американски журналист Джанюариъс Макгахан, чиито репортажи от изпепеленото през 1876 г. Панагюрище разтърсиха Европа.


Посланикът на САЩ и ръководството на „Асарел-Медет“ АД посетиха още комплекс „Каменград“, където бяха посрещнати под акомпанимента на 10-годишния пианист Тома Даракчиев, който е възпитаник на Националното музикално училище „Любомир Пипков“.

Талантливото момче впечатли гостите със своите умения и дори получи персонална покана, лично от съпругата на г-н Рубин, да свири в резиденцията на посолството на Съединените американски щати у нас.

След това гостите не скриха възхищението си от залата трезор на Панагюрското златно съкровище.

В Историческия музей те почетоха и паметта на проф. д-р Лъчезар Цоцорков пред неговата паметна плоча, поставена върху музейната мемориална стена.


Американската делегация посети и МБАЛ „Уни Хоспитал“, където ръководството представи американското оборудване в панагюрската болница. В нея са инвестирани над 100 милиона лева чрез публично-частно партньорство между „Асарел-Медет“АД и Община Панагюрище.


Преди да отпътува от Панагюрище Н. Пр. Ерик Рубин проведе работна среща с кмета на общината Никола Белишки и заместник-кмета Галина Матанова.

На провелата се след това пресконференция, Н. Пр. Ерик Рубин сподели позитивните си впечатления от икономическото и социалното развитие на града, усилията, които се полагат за справяне с предизвикателствата, пред които се изправят пред всички.”Очевидно е, че има инвестиции в икономическото развитие, има добри работни места, добра трудова заетост, с добри заплати, което е най-важното нещо да бъдат задържани младите хора тук, и да се връщат отново. Щастлив съм да кажа, че най-големият работодател „Асарел Медет”АД е партньор с най-голямата минна компания в САЩ, което вярвам и се надявам ще доведе до понататъшно разрастване и инвестиции”, каза Н. Пр. Ерик Рубин.

„Ще продължим частното партньорство, което до момента сме имали в сферата на културата и образованието най-вече с проекти, които са реализирани до момента, а и за в бъдеще. Ще обсъдим заедно, това което е заложено в културния календар за тази година, ще търсим възможности за реализиране на съвместни проекти. Имаме добра комуникация и ще предоставяме съвместно с представители на бизнеса от САЩ, заедно с наши фирми, и там, където има възможности потенциал за развиване на инвестициите, това да бъде на базата на взаимно сътрудничество”, каза кметът на община Панагюрище Никола Белишки.

На финала Н. Пр. Ерик Рубин подари на кмета Белишки албум със забележителностите на Чикаго, а градоначалникът връчи в дар на високия гост албум за историята на Панагюрище и  паметен знак, изработен по повод 140-годишнината от Априлското въстание – копие на кокардата на Георги Нейчев, златен лъв, в краката му турското знаме с полумесеца и надпис „Свобода или смърт”.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn