Посланическата кампания „Активните бисерчета“ ще стартира в Панагюрище на 7 март. Домакин на събитието ще бъде ОУ”Проф. Марин Дринов”

Точно в 15 часа на 15 февруари бяха отворени линиите за гласуване за най-добра детска книга в националната награда „Бисерче вълшебно“ 2017, съобщиха организаторите от фондация „Детски книги“. Децата на възраст от 6 до 15 години включително могат да гласуват за любимата си книга онлайн на www.biserche.com до 22 април включително.
Проектът „Бисерче вълшебно“ цели да запознае децата с модерната художествена литература, издавана на български език, и да насърчи четенето сред подрастващите.В петото издание на наградата са номинирани 104 заглавия, издадени на български език през 2016 година и неприсъстващи в задължителните училищни списъци по литература. Книгите победители ще бъдат обявени на официална церемония в края на април, а кампанията ще бъде закрита с детски книжен празник в началото на май в Русе.

Няма промяна в броя на категориите спрямо предишното издание на наградата. Номинираните заглавия отново са разпределени в три възрастови категории, като най-много са в “Майстори” (12-15 г.) – 40. В категорията за най-малките читатели, “Откриватели” (6-8 г.), те са 29. По-опитните книжни пътешественици в категория “Мечтатели” (9-11 г.) могат да избират от 28 заглавия. За трета поредна година в наградата присъства и специалната категория за интерактивни и мултимедийни книги “Иноватори”. В нея са номинирани 7 книги, издадени у нас през 2017 г.

Организаторите отново дават възможност за колективно гласуване от учители и библиотекари, които искат да подпомогнат своите ученици да гласуват за любимата си книга.

За втора поредна година „Детски книги“ организира и съпътстваща посланическа кампания „Активните бисерчета“, която ще започне на 7 март в Панагюрище. Домакин на събитието ще бъде ОУ”Проф. Марин Дринов”. Кампанията цели да провокира младите хора от 6 до 18 години да станат активни посланици и участници в популяризирането на единствената българска книжна награда, чието жури са самите деца.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn