Посланическата кампания „Активните бисерчета” 2017 стартира днес в Панагюрище

Днес в голямата зала на Театър Дом-паметник беше даден старт на посланическа кампания „Активните бисерчета” 2017. Тя цели да провокира младите хора от 6 до 18 години да станат активни посланици и участници в популяризирането на единствената българска книжна награда, чието жури са самите деца. Домакин на местно ниво бе ОУ „Проф. Марин Дринов”. Фондация „Детски книги“ избира Панагюрище именно благодарение на дриновци, които са сред най-активните „бисерчета“ през миналата година и печелят наградата – посещение на българския детски автор Никола Райков в училището.

На сцената на театъра ученици от ОУ „Проф. Марин Дринов” пресъздадоха откъс от любимата детска приказка „Пук“ от незабравимия български писател, преводач и сценарист Валери Петров, която разказва за пътешествието на малката Лили към морското дъно в търсене на бисерчето на доброто и ни среща с чудните му обитатели – малки медузки с надути бузки, обичащ да играе на криеница калкан, страшен октопод и грозния Хрили, който се оказва с добро сърце. Прозвуча познатата ни песничка:

„Има в морето
на детските игри
бисерче, което
ни прави по –добри…”
В ролята на разказвач беше училищният библиотекар Неделка Ралчева, а зад рояла бе преподавателят по музика Пепа Филина.

IMG_3673 IMG_3676 IMG_3679 IMG_3683 IMG_3686 IMG_3689

След това председателките на Фондация „Детска книга“ Валентина Стоева и Лора Филипова разказаха на учениците за проекта „Бисерче вълшебно”, който цели да запознае децата с модерната художествена литература, издавана на български език, и да насърчи четенето сред подрастващите.

IMG_3693 IMG_3700

Децата имаха възможност в реално време да гласуват в интернет чрез своите телефони, отговаряйки на въпросите: „Може ли четенето да бъде забавно?” и „На чия препоръка се доверяваш при избора на книга?”

IMG_3695

Оказа се, че според дриновци четенето може да бъде забавно, а за избора на четиво, най-често се доверяват на приятел.

IMG_3670

Общо 104 заглавия в 4 категории ще се борят за статуетките в най-голямата читателска награда за детски книги у нас „Бисерче вълшебно“ 2017. Децата на възраст от 6 до 15 години включително могат да гласуват за любимата си книга онлайн на www.biserche.com до 22 април включително. Номинираните заглавия са издадени на български език през 2016 година и не присъстват в задължителните училищни списъци по литература. Книгите победители ще бъдат обявени на официална церемония в края на април, а кампанията ще бъде закрита с детски книжен празник в началото на месец май в Русе.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn