„Последната изповед на Апостола” гледаме днес на панагюрска сцена

Камерния спектакъл „Последната изповед на Апостола” по едноименната книга на Светозар Казанджиев ще представи Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ – Смолян,  днес на сцената на Театър Дом-паметник в Панагюрище. Сценична адаптация и режисура Емилия Ованесян. В ролите: Румен Бечев и Мариян Горцев. Представлението е с начален час 16:00ч.

Родопският драматичен театър прави свой прочит на книгата за Апостола. Основната цел са подрастващите, които тепърва влизат в живота и изграждат своите ценности, а образът на Левски е може би най-подходящият пример.

Поднесен е по по-друг начин, през погледа на средношколник, който трябва по задължение да направи реферат за Левски по повод годишнината от неговото рождение, казва Румен Бечев, директор на театъра и актьор, превъплътил се в образа на Апостола.

Книгата, по която е направен спектакълът, „Последната изповед на Апостола“ на Светозар Казанджиев излезе преди 7 години от печат и още на втората година бе отличена с Националната литературна награда на името на Николай Хайтов.

Той е автор на повече от 15 книги, но тази му е най-скъпата. Подчертава, че основното послание, което е търсил с нея е, че не трябва да забравяме и за миг, че сме велик народ.

„Само народ с такава величава история, с такава трагична и драматична съдба може да роди такива колоси, които са не само български, но и на цялото човечество. Ние трябва всички да носим тази гордост, и да вървим с това достойнство през живота, защото наистина Левски е нашето най-голямо превъплъщение като идея“, казва Казанджиев.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn