Постановката „Михал Мишкоед“ зареди панагюрската публика с много настроение

Точно както при първите стъпки на прохождащия през Възраждането български театър, мъже играят женските роли в постановката „Михал Мишкоед“ на Габровския драматичен театър. Трупата гостува в Панагюрище с този спектакъл на 11-ти април, в театралния салон на НЧ”Виделина-1865”.

Многобройната публика в залата се забавлява искрено, смя се от сърце и аплодира бурно актьорите, които демонстрираха професионализъм и сценично присъствие. В добавка хубава музика, добра хореография и красиви костюми.

Комедията „Михал Мишкоед“ е популярна и като „Зех тъ, Радке, зех тъ!“. Пиесата и до днес си остава най-известната на възрожденския учител, писател, просветител, преводач и журналист Сава Доброплодни.

Режисьорката Невена Митева е изградила спектакъла  като възстановка на първото театрално представление в България. Така актьорите играят „както някога”, когато всички роли, дори и женските, се изпълняват само от мъже. В зората на българския театър мъжете актьори мажели мустаците си със свинска мас и ги посипвали с брашно, за да приличат на жени, уточняват от екипа на спектакъла. Комедията „Михал Мишкоед“ е „побългарена“ от Сава Доброплодни пиеса и е първата драматургична творба в България. За първи път е представена на сцена през лятото на 1856 година в Шумен и така слага началото на българския театър.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn