Поток Персеиди ще видим в нощта срещу 12 август

Метеорният поток на Персеидите ще можем да видим в нощта на 11 срещу 12 август. В небето се очакват да проблясват между 60 и 100 падащи звезди на час. Когато се наслаждаваме на падащите звезди, всъщност наблюдаваме останки от кометата, които се йонизират и нагряват при навлизането си в атмосферата, достигайки скорост от 59 km/s. Когато са в космоса, тези отломки се наричат метеори, но навлизайки в земната атмосфера, те стават метеорити, които понякога стигат повърхността.

За да наблюдаваме красивото явление няма да ни е нужен телескоп, защото може да бъде видяно и с просто око. Това казаха специалисти от Астрономическа Обсерватория и Планетариум – Габрово. „Необходимо е да се отиде на място, което е далеч от светлините на града, за да може човек да се наслади на падащите звезди”, допълват те.

Метеорният дъжд се получава, защото Земята ще премине през останките от опашката на кометата Суифт-Тътъл. Тя е най-големият познат досега обект, който е минавал близо до Земята. Ядрото й е около 26 км в диаметър, като за последно беше в Слънчевата система през 1992 г. и ще се завърне чак през 2126 г.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn