Почетната книга – един от символите на Община Панагюрище

Почетната книга на Община Панагюрище е един от седемте символа на Община Панагюрище. Останалите символи, съгласно Наредбата за символите, почетните звания и отличия, приета от Общински съвет през 2004 година, са Знамето на община Панагюрище, Гербът на община Панагюрище, Печатът на община Панагюрище, Кметската огърлица на местната власт, Ключът на град Панагюрище, Почетният знак на Община Панагюрище.
Почетната книга на Община Панагюрище е хронологичен летопис в две форми: Златна паметна книга и Почетна книга, в която са вписани имената на носителите на почетния знак и на наградите на Общински съвет-Панагюрище.
Право на вписване в Почетната книга имат удостоените със званието „Почетен гражданин на община Панагюрище”; носителите на Почетния знак за заслуги към община Панагюрище; носителите на награди на Общинския съвет.
В Златната паметна книга на Община Панагюрище собственоръчно се изразяват лични впечатления, мнения или послания на почетни граждани, носители на почетния знак и видни български и чуждестранни гости на общината.
Името на дългогодишния депутат от БСП Петър Георгиев Башикаров е първото вписано в Златната паметна книга на община Панагюрище на 11 октомври 2005г.
Животът се измерва не с годините, а с дирята оставена след нас”, написва през същата година в Паметната книга проф. д-р Лъчезар Цоцорков. „Панагюрище е безсмъртен град”, е написал акад.арх.Богоя Сапунджиев.
Сред личностите, които собственоръчно са написали своите послания и впечатления, свързани с Панагюрище, са още заслужилият майстор на спорта – самбистът Николай Гушмаков и ст.н.с.д-р Цветана Гогошева, която е от екипа, който подготвя първия български космонавт Георги Иванов – тя пожелава на панагюрци „да са първи в науката и в културата, и да славят навсякъде името на нашия роден град”. Своите послания оставят и първата българка световна и европейска шампионка и рекордьорка по спортна стрелба – Анна Пелова, световният и европейският шампион по самбо Иван Нетов и неговото откритие – многократната световна и европейска шампионка по самбо Мария Оряшкова, която през 2009 година пише в Книгата: „Труд, труд, труд и успехите ще дойдат сами!”.
В Златната паметна книга своето послание оставя и борбената Теодора Кузманова-Захариева. Първата българка, която успя да осъди Министерство на здравеопазването заради липсата на лекарства за онкоболните и която през 2012 г. загуби битката с коварната болест. Тя пише през 2010г. „Да си панагюрец е не само призвание, принадлежност, но и огромна отговорност…”.
В Почетната книга са вписани имената на д-р Райко Чочев, проф. д-р Лъчезар Цоцорков, колективът на „Асарел-Медет” АД, Димитър Йончев, акад.арх.Богоя Сапунджиев, Смесен хор „Ралчо Сапунджиев” и Духов оркестър „Делчо Радивчев” при Народно читалище „Виделина-1865”, Георги Гемиджиев, Нено Финджеков, Рад Костурков, Теодора Захариева, Тинка Юрукова, Анна Пелова, Николай Гушмаков, Иван Шопов, Мария Оряшкова, ст.н.с. Цветана Гогошева (Пърлева), ст.н.с.Никола Чамов.
Почетната книга на Община Панагюрище в двете й форми се води и съхранява от Секретаря на Общината или друго лице, упълномощено със заповед на Кмета на общината.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn