Почетохме 75 години от рождението на проф. Цоцорков с филма „Танцът на пингвините“

С премиерата на филма „Танцът на пингвините“ на 16 октомври вечерта в кино „Модерен театър“ в Панагюрище бе почетена 75-ата годишнина от рождението на проф. д-р Лъчезар Цоцорков. Режисьор на документалната продукция е Ема Константинова, зад камерата е операторът Румен Василев, а музиката е на Теодосий Спасов и Християн Цветков, които създадоха най-новия си албум на Ледения континент.

Преди прожекцията, организаторите на събитието – фондациите „Лъчезар Цоцорков“ и „Цоцорков род“, отличиха най-добрите в Националния ученически конкурс по случай Съединението на България. Призьорите бяха наградени от Димитър Цоцорков, председател на фондация „Лъчезар Цоцорков“, зам.-председател на фондация „Цоцорков род“ и председател на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“АД. Носител на Националната награда „Проф. д-р Лъчезар Цоцорков“ е Теодора Шанева, СУ „Петко Рачов Славейков”, гр. Кърджали. На 2-ро място бе класирана Мартина Неделчева, СУ „Екзарх Антим I”, гр. Казанлък, а на 3-то място – Даниела Захариева, ППМГ „Никола Обрешков”, гр. Казанлък. Поощрителни награди получиха Христомир Раев, ПГМЕ, гр. Пирдоп и Валентина Дамянова, ЕГ „Акад. Людмил Стоянов”, гр. Благоевград.

Г-н Димитър Цоцорков поздрави победителите в конкурса и благодари на всички, които уважиха годишнината от рождението на бележития предприемач и родолюбец.

Признателен съм на целия екип, че посвети филма на проф. Цоцорков и се радвам, че животът сбъдна мечтата на баща ми да стъпи на Антарктида. Той беше прозрял, че Леденият континент предизвиква пределите на нашия дух и възможности, но и разкрива нови хоризонти пред знанието и бъдещето. Гордееше се, че там ние сме сред водещите нации на планетата. За него Антарктида доказваше, че българинът умее да успява, независимо от трудностите. „Асарел-Медет“ е сред първите, които подкрепят нашите антарктици още от 1995 година и така се създаде един мост на приятелство, който и днес продължава да свързва Панагюрище с Ледения континент. Това е вдъхновяващ пример за семейната ни фондация „Лъчезар Цоцорков“, чиято мисия е да протяга ръка на добри дела, да подкрепя значими каузи и да окрилява – така, както баща ми го правеше“, каза Димитър Цоцорков.

Като прелюдия към предстоящата прожекция Теодосий Спасов и китаристът Християн Цвятков изпълниха две от композициите си, създадени по време на престоя им на Ледения континент – „Да те чакам вечно мога аз” и „Танцът на пингвините”.

Филмът е заснет по време на последната ни експедиция до Антарктида и решихме да го посветим на проф. Цоцорков заради подкрепата му към нас през годините. Защото благодарение на него нашата база на ледения континент премина в 21 век“, каза ръководителят на българските антарктици проф. Христо Пимпирев, който е и продуцент на филма.

Още снимки от събитието може да видите на фейсбук страницата на Медиен център „Оборище“. Очаквайте разширен репортаж по телевизионно студио „Оборище прим“.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn