Почина проф. д-р Лука Петков Кръстев

На 22.09.2022 г. в София, на 91-годишна възраст почина проф. д-р Лука Петков Кръстев.

Проф. д-р Лука Петков Кръстев е роден на 08.12. 1930 г. в София, но е потомък на два панагюрски рода и правнук на Велко Королеев – книжовникът, определил 11 май за ден на Св. Св. Кирил и Методий. Той учи в Американското основно училище и завършва II мъжка гимназия и Медицински университет в София. Работи 8 години в различни села и градове, а след това в Медицинска академия, Института по гастроентропология и БАН, Института по хранене и Института по клетъчна патология. Специализирал в София, Лондон, Москва, Париж и Стокхолм по кардиология, стомашно-чревни заболявания, хепатология и цитопатология. Кандидат и д-р на медицинските науки. Автор на 300 научни труда и 10 монографии. След пенсионирането си работи и в областта на народопсихологията, издава книгите : „Оксфорд. Илюстрована енциклопедия”, Поредицата „Досег” в пет части, „Велко Королеев и неговия вечен календар”. Автор на идеята и един от тримата реализатори, заедно с Георги Гемиджиев и Павлина Вайсилова за написването на двутомната книга „Панагюрци вчера и днес”.

Професор Лука Кръстев и съпругата му Олга Полякова-Кръстева са най-големите дарители на Общинска библиотека „Стоян Дринов” – Панагюрище. През 2015г. проф. Кръстев бе отличен с Паметния знак на Панагюрище за родолюбивата дарителска дейност.

Професор Лука Кръстев е носител на няколко Общински награди. През 2010 год. получава наградата на Ротари клуб – Панагюрище „Ротари Признание” за дарителска дейност и издаване на книги за историята на Панагюрище. През 2011 година е носител на наградата „Любородие”- награда за краеведска дейност. През 2012 год. е един от кръстниците на „Звезден клас”- Панагюрище.

Професор Кръстев със свещенопреклонение носеше в сърцето си Панагюрище до края на земните си дни !

Екипът на Медиен център „Оборище” изказва своите искрени съболезнования на роднините и близките му.

Поклон пред светлата му памет!

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn