Почит към Левски

Днес се навършват 148 години от гибелта на Апостола на свободата – Васил Левски. Личност, превърнала се за нас в единица мярка за героизъм и саможертва, смелост и правдивост, за добродетелност и почтеност.

В Панагюрище годишнина от гибелта на Васил Левски беше отбелязана пред паметната плоча на Апостола в двора на Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм. На събитието присъстваха заместник-кметът „Хуманитарни дейности” Галина Матанова, представители от Общинска администрация, директорът на ЦПЛР-Панагюрище Недялка Наплатанова, ученици и учители от Професионалната гимназия.

Възпитаници на гимназията припомниха значимостта на делото на Васил Левски и безсмъртните думи на Вазов, който създава паметник неръкотворен и безсмъртен със силата на словото си на най-чистата, най-святата личност на българската история.

Поднесени бяха цветя от името на кмета на Община Панагюрище. Общински съвет-Панагюрище, „Асарел-Медет“АД, ЦПЛР-Панагюрище, ПГИТМТ, граждани.

Васил Иванов Кунчев, Дяконът, Игнатий, Джингиби или просто Левски – едно от многото имена, с които е известен Апостолът на свободата. Левски е основна фигура в българското освободително движение. Организира Вътрешната революционна организация (ВРО) и Българския революционен централен комитет (БРЦК). Един от най-дейните българи в борбата за освобождение на България от турско робство. Заловен от властите след години преследване край с. Къкрина, Ловешко, на 27 декември 1872 г.
Апостолът на свободата е обесен на 18 февруари (6 февруари по стар стил) 1873 г., но традиционно датата се отбелязва на 19.
Присъдата на Васил Левски е изпълнена в околностите на тогавашна София, а мястото на обесването е било в района на площада, където днес се издига негов паметник.

Величието на Васил Левски далеч не се изчерпва с това, което той прави докато е жив. Завещанието, което оставя на нас – бъдещите поколения е едно от най-големите съкровища, до които можем да се докоснем. То се крие в някои съвсем прости негови думи, които обаче днес звучат по-актуални от всякога.

И НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ – ВРЕМЕТО Е В НАС И НИЕ СМЕ ВЪВ ВРЕМЕТО, ТО НАС ОБРЪЩА И НИЕ НЕГО ОБРЪЩАМЕ”.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn