Почит към Левски

В община Панагюрище ще бъде почетена годишнината от обесването на Васил Левски. Дните 18 и 19 февруари в НЧ „Искра-1872“, с. Попинци ще бъдат посветени на Апостола на Свободата, съобщиха от културната институция.

147 години от обесването на Левски ще бъдат отбелязани в Панагюрище на 19 февруари. В 10:30 часа в  църква „Свето Въведение Богородично“, град Панагюрище ще бъде отслужена Заупокойна панихида в памет на Йеродякон Игнатий. Поклонение и полагане на цветя ще има в 11 часа пред паметната плоча на Васил Левски в град Панагюрище, а в 10.30 часа почит ще бъде отдадена и в село Левски пред барелефа на Апостола. Рецитал „За Апостола Левски” ще бъде представен в 18:00 часа – Народно читалище „Пробуда – 1872“, село Баня.

Васил Иванов Кунчев, Дяконът, Игнатий, Джингиби или просто Левски – едно от многото имена, с които е известен Апостолът на свободата. Левски е основна фигура в българското освободително движение. Организира Вътрешната революционна организация (ВРО) и Българския революционен централен комитет (БРЦК). Един от най-дейните българи в борбата за освобождение на България от турско робство. Заловен от властите след години преследване край с. Къкрина, Ловешко, на 27 декември 1872 г.
Апостолът на свободата е обесен на 18 февруари (6 февруари по стар стил) 1873 г., но традиционно датата се отбелязва на 19.
Присъдата на Васил Левски е изпълнена в околностите на тогавашна София, а мястото на обесването е било в района на площада, където днес се издига негов паметник.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn