В Бъта отдават почит към паметта на убитите в Цареви сливи

Днес в 11 часа жители на село Бъта ще поднесат цветя и венци на паметника в местността Цареви сливи, изграден в памет на убитите през 1925 година 13 жители на селото. Днес е един от най-мрачните дни в историята на селото ни, споделя кметът на селото Георги Александров. Жители на панагюрското село ще сведат глави в знак на почит и признателност пред мъжете, разстреляни без съд и присъда в тъмна нощ, защото са били ятаци и помагачи на Кискиновата чета.
Това е времето на „белите нощи”, когато след Септемврийското въстание настава терор срещу привържениците на Александър Стамболийски. По същото време е убит Гео Милев и редица други хора, непокорни спрямо насилието и жестокостта смели българи.
Арестуването на 13-те помагачи на четата на Кискинов са отведени към Цареви сливи, за да бъдат „отвозени към Пловдив”. Тъжният керван от вързани по двама мъже обаче спира близо до изхода на Панагюрище. По пътя през Долна махала панагюрци ги изпращат с тъжни погледи, а на другия ден веднага се разчува, че хората не са откарани в Пловдив, а са избити по мъчителен начин сред дърветата на Цареви сливи.
Начело на завързаните мъже е кметът на Бъта Благой Ендаров, на 40 години, след него са завързани все млади мъже от 25 до 40 години, сред които и двама братя. Два-три дни по-рано арестуваните от селото са 80 човека, обвинени в противодържавни действия срещу правителството на Александър Цанков.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn