Почти половината от европейците живеят в градове с по-малко от 100 000 жители

Международна конференция „Градското измерение на политиките на ЕС“ ще се проведе на 1 юли в зала „София“ на Гранд хотел София. Събитието, организирано от Информационното бюро на Европейския парламент (ЕП), цели да представи проектодоклада на ЕП за предстоящите промени в регионалната политика на ЕС по отношение на градовете. Специални гости ще бъдат докладчикът по темата Керстин Вестфал (С&Д, Германия) и председателят на комисията по регионално развитие в ЕП Искра Михайлова (АЛДЕ).
От години евроинституциите се опитват да включат нуждите на градоустройството в политиките на ЕС за регионално развитие. През 2011 г. ЕП прие резолюция с искане да бъде поставен по-голям фокус върху градското развитие, а през 2014 г. Европейската комисия проведе обществено допитване до гражданите, събирайки мнения относно бъдещата европейска стратегия за развитие на градските зони.
Понастоящем около 395 млн. души, или 72% от цялото население на ЕС, живеят в големите и малките градове и в предградията. Концентрирането на потребители, работещи хора и предприятия на едно място превръща градските райони в повече от центрове, в които се концентрира голям брой население.
През 1950 г. едва 50,5% от населението на Европа живее в градски региони. Към 2030 г. тази цифра може да достигне 78%. Почти половината от европейците живеят в градове с по-малко от 100 000 жители. Цели 30% от световната икономика са съсредоточени в едва 100 „глобални града“; в ЕС градските райони произвеждат две трети от БВП. Около 70% от европейските политики и законодателство се прилагат на местно и регионално ниво.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn