По инициатива на TISPOL пътните полицаи ще следят за превишена скорост и валидна застраховка

От днес до 24 април по инициатива на TISPOL на територията на всички държави-членки на европейската организация ще се проведе полицейска операция за контрол на разрешената максимална скорост за движение, съобщават от МВР.

Нарушенията, свързани с превишаване на разрешената скорост, са често явление във всички европейски държави и са най-сериозен фактор за причиняване на тежки пътно-транспортни произшествия и смърт по пътищата на Европа, отчитат от TISPOL. Страната ни не прави изключение – като се има предвид, че голям процент от тежките пътни инциденти у нас с голям брой убити и пострадали са причинени поради движение с превишена или несъобразена скорост и засиленият контрол на скоростните режими е от важно значение за подобряване на пътната обстановка и намаляване на жертвите.

Статистиката сочи, че през 2015 г. в страната този показател продължава да има най-голям дял за катастрофите по вина на водачите. Данните по фактора „неспазване на ограниченията на скоростта“ за България са над средното ниво в сравнение с държавите-членки на ЕС. В рамките на предприетата операция ще се извършват и проверки за валидна задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn