По-лесно ползваме данъчните облекчения при подаване на годишните си данъчни декларации за доходите

Остават броени дни, в които всички хора, които са имали доходи извън работната си заплата през 2016 г., трябва да подадат данъчна декларация. Хората, които искат да ползват данъчни облекчения и не са го направили чрез работодателя си, също трябва да подадат декларация.

От тази година вече не е необходимо документи, които са представени пред работодателя, да се прилагат и към годишната данъчна декларация за доходите. Това гласят текстове от Закона за данъците върху доходите на физическите лица, които вече са в сила. Основната промяна е свързана с ползването на данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания. Законът дава възможност годишните облагаеми доходи да се намалят с 200 лв. за едно дете, с 400 лв. за две деца и с 600 лв. за три и повече деца. А за отглеждане на дете с 50 на сто степен на увреждане облагаемият доход се намалява с 2000 лв., което значи че дължимите данъци са с 200 лв. по-малко. През миналата година дори човек да беше ползвал облекчението за деца чрез своя работодател, ако например имаше доходи от наеми и трябваше да подаде годишна данъчна декларация, в нея също трябваше да се запишат децата и да се сложи подпис от другия родител, че той няма да ползва облекчението. Сега това вече не е необходимо. Достатъчно е в общата таблица за ползване на облекченията към годишната данъчна декларация за доходите да се посочи, че се ползва намалението за деца. Същото е валидно и за облекчението за намалена работоспособност. Хората с 50 на сто намалена работоспособност могат да намалят със 7920 лв. облагаемите си доходи. Ако са ползвали това облекчение чрез работодателя си, вече не е нужно и в годишната си данъчна декларация за доходите да прилагат решението на ТЕЛК/НЕЛК.

Законът дава възможност за намаляване на дължимите данъци върху доходите и с дарения. Ако документите за направеното дарение са представени пред работодателя и облекчението е ползване чрез него при оформяне на дължимите данъци върху заплатата, вече не е необходимо същите документи да се прилагат и към годишната декларация за доходите. Целта на тези промени е да се облекчат гражданите като отпадне изискването едни и същи документи да се представят два пъти – пред работодателя и пред НАП.

Тази година декларацията за доходите от 2016г. трябва да се подаде до 2 май, защото 30 април е неделя, а 1 май е официален почивен ден. 2 май е и последният срок за плащане на дължимия данък върху доходите от миналата година.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn