Правителството промени статута на имоти, необходими за изграждане на пречиствателна станция за питейна вода и експлоатационна сграда на язовир „Луда Яна“

Правителството промени от частна в публична държавна собственост статута на имоти, предоставени за управление на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Двата терена с обща площ 21 дка се намират в местността „Лойна могила“, община Панагюрище, и са необходими за изграждане на пречиствателна станция за питейна вода и експлоатационна сграда на язовир „Луда Яна“.

Припомняме, че на 1 септември 2016 г. официално бе подписан договора за строителство на язовир „Луда Яна“. До края на месеца се очаква да стартират и строителните дейности. Язовир „Луда Яна“ е изключително важен проект, тъй като ще доставя чиста питейна вода до 45 000 души, както в община Панагюрище, така и в останалите населени места в област Пазарджик. Проектът е на стойност 56 млн.лв., осигурени от Световната банка и държавния бюджет по „Проект за развитие на общинската инфраструктура“. Общият обем на язовира ще бъде 20 млн. куб. м., а стената му ще е висока 50 м. По план строителството ще продължи 900 дни, като се очаква завиряването да започне през пролетта на 2019 г.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn