Православната църква чества Възнесение Господне, празникът е познат и като Спасовден

На 2 юни тази година Православната църква чества Възнесение Господне. Празникът, известен още като Спасовден, се отбелязва винаги в четвъртък, четиридесет дни след Великден.

Според християнските вярвания след възкресението си Христос останал на Земята, за да проповядва своето учение и да беседва с учениците си, като се движел между тях като богочовек. На 40-ия ден в подножието на Елеонската планина до Йерусалим се въздигнал в небесата. С Христовото възнесение завършва и актът на човешкото спасение и затова денят се нарича Спасовден.
В народния календар седемте четвъртъци след Великден се почитат против градушка, а последният от тях – Спасовден, е свързан с култа към мъртвите. Според поверието на този ден се прибират душите на всички покойници, които са на свобода от Велики четвъртък.
Според българските народни вярвания на 40-ия ден от Великден идват и самодиви. Те берат и се кичат с цъфналия в нощта срещу Спасовден росен. С него могат да се лекуват болните, които трябва в навечерието на празника да преспят на росеновите ливади.
Народните вярвания гласят още, че само в нощта срещу Спасовден може да се излекува безплодие.
Вярва се още, че ако на Спасовден вали дъжд – годината ще е богата, а реколтата – обилна. На Спасовден празнуват хлебари и сладкари.

Именници: Спас, Спасена, Спасимир, Спасимира, Спасияна, Спаска.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn