Празник на шарената сол, дегустация на ястия и народно веселие в с. Бъта

На 7 май в село Бъта се проведе Десетото юбилейно издание на „Празник на шарената сол”. През годините то стана част от културният календар не само на местното Народно читалище „Никола Йонков Вапцаров – 1927“, Община Панагюрище, но и от Националните фолклорни и кулинарни празници на България. Фолклорните формации участващи в празника, представиха пъстротата на националните костюми, песните и танците от съответният регион. В съпътстващата кулинарна част бяха наредени трапези от традиционни ястия и различни вкусове на шарена сол.

Празникът беше открит от кмета на селото Георги Александорв. Приветствие отправиха кметът на Община Панагюрище Никола Белишки, който даде идеята догодина празникът да е два дни, и председателят на Общински съвет – Панагюрище Христо Калоянов.

В двора на църквата „Св. Георги Победоносец“ от ранни зори се готвеше вкусен курбан, който по-късно беше осветен от отец Антон и раздаден за здраве на жители и гости на селото.

Тази година в празника се включиха над 360 изпълнители от 23 населени места от региона, областта и страната. 29 фолклорни формации – читалища, танцови школи и клубове получаваха заслужени аплодисменти до късния следобед на деня.

Жури в състав Шеф Атанас Балкански, сребърният медалист от Hell’s Kitchen Bulgaria 2020 година, Иван Петришки – управител на механа „Старата къща”, град Панагюрище и Ирина Ботева-главен уредник в отдел „Възраждане” на Исторически музей град Панагюрище, след като отдели нужното време и внимание на всички участници в кулинарната надпревара определи следните награди:

1.Най-вкусна и красиво поднесена шарена сол

I награда – село Бъта

II награда – село Поибрене

III награда – село Равногор

2. Най-вкусно и добре аранжирано традиционно ястие

I награда – село Лесичово-юфка от лимец и плюкани домати

II награда – Туристическо дружество „Шипка” град Пловдив – баница с коприва, лапад и спанак.

III награда – село Овчеполци- дроб сърма

3. Най-красиво подредена маса с приготвени ястия

I награда –село Поибрене

II награда – село Равногор

III награда – село Лесичово

След „Празника на шарената сол” вечерта продължи с Празника на селото с народно веселие, кръшни хора и оркестър почти до полунощ.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn