Празнуваме Бъдни вечер

Ден преди Рождество Христово празнуваме Бъдни вечер, наричана още Суха или Малка Коледа. На този ден свършват коледните пости, започнали на 15 ноември на Коледни Заговезни.

На Бъдни вечер важна роля имат бъдникът, трапезата, каденето на дома и обредните хлябове. Бъдникът трябва да бъде право тригодишно дърво. В старите български традиции млад момък го отсичал, донасял го вкъщи и го палел в огъня. Народът вярвал, че бъдникът поддържа огъня в домашното огнище през цялата година. Обредните хлябове на този ден са три вида – посветени на Коледа, на селските занаяти и за коледарите. Те се месят със специални ритуали и песни.
Трапезата на Бъдни вечер трябва да бъде изобилна с нечетен брой постни ястия. По традиция се приготвя варено жито, варен боб, сарми с ориз, ошав. Слагат се също кромид лук, мед, сушени плодове, ракия, вино. На масата трябва да присъства сурово жито, счукан чесън с орехи, сол, оцет, вода и колакът от Игнажден. Изпича се прясна пита със сребърна пара. На когото се падне паричката, през цялата година ще бъде здрав, честит и ще носи пари в къщата.
Вечерята на Бъдни вечер протича в семеен кръг. Най-възрастният в семейството прекадява с тамян първо масата, а след това всички останали стаи и помещения в дома, двора и обора. Народът вярва че каденето прогонва злите сили. Останалият от празничната трапеза хляб се слага на високо, за да израсне високо и реколтата. При сядането около масата се поставя чиния и за Богородица. През нощта софрата не се прибира, защото съществува вярване, че починали роднини ще дойдат на вечеря.

На 24 декември се гадае за времето през всеки месец от новата година, за очакваната реколта, за здравето на хората от семейството, за предстоящи бракове. През нощта тръгват коледарчетата. Те са момчета от 8 до 12 години, които посещават домовете. Коледарчетата носят дрянова пръчка украсена със сухи плодове, цветни кончета и пуканки. За тях домакинята на къщата трябва да е приготвила още от сутринта колачета, които им дава заедно със сушени плодове.

В църквите в цялата страна днес се отслужва празнична Света литургия.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn