Празнуваме 24 май-най-българският празник! В Панагюрище връчват призовете за „Учител на годината“

На 24 май честваме Деня на на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.  24 май е не само най-българският, най-чистият и духовен празник, но и един от най-старите празницш, честван у нас вече повече от 200 години.. Първите известни свидетелства за честването на празника са открити в арменска летопис от 1813 г., където се споменава за честване на светите братя на 22 май 1803 г. в Шумен. За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Кирил и Методий — създатели на глаголицата. Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров — това е общият църковен празник на двамата светии. Във възрожденската ни книжнина първите известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май, се срещат в „Христоматия славянского язъка“ от 1852 г. на Неофит Рилски.

От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий. В София празникът бил организиран от учителя Сава Филаретов. Празникът надхвърля църковно-училищните рамки на своето отбелязване и се превръща в общонароден празник.

С въвеждането на Грегорианския календар през 1916 г. празникът, отбелязван от държавата и църквата, се чества на един ден – 24 май. След 1969 г. се провежда секуларизация чрез отделяне на църковния от светския календар, затова днес съществуват два празника – църковен (11 май) и светски (24 май). За официален празник на Народна Република България 24 май е обявен с решение на Деветото Народно събрание на 30 март 1990 година, а от 15 ноември 1990 г. е официален празник на Република България, когато Народна република България е преименувана на Република България.

На днешния ден, в който се прекланяме пред учителите, творците, будителите, в Панагюрище ще се състои тържествената церемония за връчване на наградите  „Учител на годината“ за 2020 и 2021 година, награда „За принос към бъдещето на Панагюрище“ и награда „За принос за културното развитие на община Панагюрище“. Събитието ще се състои от 16:00 часа в двора на Исторически музей – Панагюрище. 
Община Панагюрище организира и инициатива „24 май за мен е…“, чиято цел е да насърчи хората да изразят благодарност към личност, която ги вдъхновява. Посланията ще бъдат предадени на вдъхновителите, а на включилите се ще бъде дарена книга.

 

Тържественото честване на 24 май в Панагюрище през 2019 година

Празнични събития, посветени на най-българския празник, имаше във всички образователни институции през изминалата седмица, а също и в читалищата в населените места в община Панагюрище. И тази година заради противоепидемичните мерки традиционното празнично шествие няма да бъде организирано, но с редица прояви се отбелязва празника на словото и просветата.

Честит празник на всички учители, ученици, дейци на културата и просветители! 

Oborishte.bg

 

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn