Превантивни мерки срещу трихинелозата

Общинската епизоо­тична комисия проведе заседание на 15 февруари за набелязване на пре­вантивни мерки за предо­твратяване на рисковете от разпространение на заболяването Трихине­лоза (Trichinella spiralis).

Необходимо да се спаз­ват следните предписа­ния: да не се купува месо с неизвестен произход, което не е подложено на ветеринарно-санитарен контрол. Да не се консуми­ра (използва) месо, про­изхождащо от домашни и диви свине, мечки, язовци, коне, магарета и други животни, възможни трихи­нелоносители, които не са изследвани за изключване на трихинелоза. С настъп­ването на есенно-зимния период и ловния сезон за едър дивеч, се увеличава опасността от епидемични взривове на заболявания от трихинелоза, както и спорадични случаи, при­помнят от Общинската епизоотична комисия.

В област Пазарджик ло­вът на глигани – основен източник на трихинелозна­та инвазия, е особено по­пулярен сред местните ловци. Трихинелозата е тежко протичаща паразит­на болест. Причинителите на заболяването са малки кръгли червеи – трихине­ли. Източник на инвазия за човек са домашни свине и глигани, но резервоари в природата са плъхове, мишки и много видове месоядни животни. Човек заболява при консума­ция на недобре термично обработено месо, мляно месо (кайма) и продукти от сурово месо, което не е изследвано трихинело­скопски от ОДБХ.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn