Преди 45 г. Бил Гейтс и Пол Алън създават фирмата Майкрософт

На 29 ноември през 1975 г. американските бизнесмени Бил Гейтс и Пол Алън създават фирмата Майкрософт (Microsoft Corporation), развиваща дейност в областта на копютърните технологии и разработката на софтуер. Седалището й е разположено в град Редмънд (САЩ), а най-известните й продукти са операционната система Windows и пакетът от текстообработващи програми Microsoft Office.

Гейтс показва своите възможности още в началното училище, където изненадва преподавателите си със своите научни познания и особено с математическите си възможности. Родителите му виждат неговия талант и решават да го пратят в частното училище Лейксайд, като искат той да развие своята заложба там. Тази тяхна стъпка има голямо значение за Бил Гейтс, защото именно там той се среща за първи път с компютрите.

През 1968-а преподавателите в Лейксайд решават да запознаят учениците си с компютърната материя. По това време компютрите били доста големи и доста скъпи за финансовите възможности на едно училище. Този, който се намирал в училището, бил DEC PDP-10, собственост на General Electric.

Бил Гейтс, Пол Алън и няколко други ученици от Лейксайд (много от тях по-късно са назначени в Майкрософт за програмисти) веднага станали неразделни с компютъра. Те стояли в залата, в която се намирала машината, цели дни и нощи, като пишели програми, четяли компютърна литература и правели всичко, което да увеличи познанията им в компютърната наука. Но това скоро започнало да им създава проблеми – те не пишели домашните си работи, понякога не влизали в час и прекарвали цялото си свободно време пред компютъра в сградата на училището. (Имало точно определено време, което се давало от дадена фирма, през което даден компютър можел да се използва от училището – учениците изразходвали това време само за наколко седмици.)

Днес Майкрософт е вторият по големина доставчик на софтуер и услуги в областта на информационните технологии след Ай Би Ем.

Компанията е обвинявана няколко пъти в злоупотреба с монополното си положение. Съществува и български филиал на фирмата – Майкрософт България ООД.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn