Предлагат „баща“-та на първото ин витро бебе да бъде удостоен с орден „Стара планина“

 

Правителството ще предложи на Президента на Република България да удостои с орден „Стара планина” – първа степен проф. д-р Илия Ватев, д.м. за особено значимите му заслуги за развитието на българската и световна наука в областта на медицината.
Едни от най-значимите приноси на проф. Ватев са в областта на асистираната репродукция и по-специално в ин витро оплождането и експерименталната ембриология. Проф. Ватев успешно прилага през 1987 г. за пръв път в България техниката ин витро и други методи на асистирана репродукция на пациенти със средни и тежки форми на безплодие. Той е „баща“ на първото ин витро бебе у нас и е подпомогнал зачеването и раждането на повече от 1300 бебета.
Проф. Ватев има богата научно-изследователска и учебна дейност. Той е ръководител на докторанти в областта на репродуктивната биология и асистираната репродукция на човека. Той е автор, съавтор и редактор на учебници и учебни помагала по биология, сравнителна анатомия, медицина, дентална медицина и фармация. Има над 100 публикации в страната и в чужбина.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn