Председателят на Надзорния съвет на “Асарел-Медет” АД Димитър Цоцорков участва в световния лидерски форум на Глобалния Договор на ООН

Председателят на Надзорния съвет на “Асарел-Медет” АД Димитър Цоцорков участва в световния лидерски форум на Глобалния Договор на ООН като представител на Българската мрежа на организацията. Той беше лектор в онлайн панела „Капитализиране на иновациите за ускоряване на устойчивото развитие в Източна Европа”, който можеше да се проследи от членовете на организацията в цял свят. В него участваха представители на Глобалния договор на ООН и на бизнеса от Турция, Русия, Грузия, Сърбия, Украйна и Полша, а дискусията се водеше от украинската телевизионна журналистка Олена Фролиак.

Инвестициите в иновации имат важно значение за всяка индустрия. Трансформацията не е възможна без да мислим за необходимостта от иновации във всяка фаза на нашата дейност”, заяви Цоцорков. Той представи накратко, че „Асарел-Медет”АД добива и преработва медна руда, като произвежда катодна мед. „Това е базова суровина за развитието на дигиталните иновации, а също и за зелената трансформация – без мед няма смарт устройства или автоматизирани системи, няма електромобили, няма вятърни турбини или соларни панели. Нашето производство само по себе си има огромно значение като двигател за иновациите”, отбеляза Цоцорков.

Асарел-Медет” има седем фирмени инвестиционни програми, които да гарантират дългосрочното устойчиво развитие. Компанията работи с най-добрите технологични гиганти в света. От 1999 г. досега са вложени близо 1 млрд. долара в подобрения, енергийна ефективност, безопасност на труда, грижа за хората и опазването на околната среда. Използването на електричество във флотационното производство е намаляло с 15%, а чрез внедряването на циклично-поточни технологии за транспорт на руда, са намалени въглеродните емисии с 40%. „В момента работим по проект, с който внедряваме най-голямата на Балканите топкова мелница, която има експертна автоматизирана система, за да повишим още повече ефективността на производството”, каза Димитър Цоцорков.

Той обяви, че “Асарел-Медет” е единствената българска компания, която участва в международния изследователски проект X-Mine, който се реализира в партньорство с научни организации, производители на оборудване и минни компании от различни европейски страни. Проектът се координира от Център за технически изследвания на Финландия. Разработват се нови сензорни технологии за геоложко проучване и се внедряват дигитални продукти за моделиране на находищата и по-ефективна преработката на рудите.

Димитър Цоцорков даде още пример колко важно е да се инвестира в социалното развитие. Благодарение на публично-частно партньорство е била направена инвестиция от компанията в болница в малката община Панагюрище, която посрещна пандемията на второ място по брой лекари на глава от населението в страната. “В условията на здравна криза, тази социална инвестиция се отплаща за всичките ни съграждани”, подчерта още той.

Асарел-Медет”АД е член на Националния съвет на Българската мрежа на Глобалния Договор на ООН, чиято цел е да работи за отговорното и устойчиво управление и развитие.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn