Председателят РК ”Традиция”- Панагюрище Методи Навущанов взе участие в Кримския международен военно-исторически фестивал

Председателят РК”Традиция”- Панагюрище Методи Навущанов  бе един от четиримата български представители, участвали  в Кримския Международен военно-исторически фестивал, провел се в парк Федюхини височини, край гр. Севастопол от 8 – до 16 септември. Другите трима българи били от клубовете „Традиция” в Добрич и Казанлък.

m2

„Това е най-необичайния военно-исторически фестивал на който съм присъствал”, сподели за Навущанов. Открити за публиката са били само последните два дни. През останалото време реконструкторите имали възможност да обменят опит, да посещават лектории по военна история и история на Крим, мастер класове, да показват различни умения.Фестивалът обхващал различни епохи и народи, които са оставили следа в историята на Крим – Античност, Древна Русия, европейско Средновековие, Кримската, Гражданската и Великата Отечествена войни, включително Афганистан и история на съветската армия от епохата на Студената война.

m10m4 m6 m7

Всички мероприятия и реконструкции били много екстремни. Една от най-мащабните възстановки била Освобождаването на Крим от германските окупатори през април 1944 година, в която участвали около 600 реконструктори със съответната техника, въоръжение и снаряжение.

m9

Методи Навущанов имал шанса да бъде включен в реконструкция на бойните действия в Афганистан. Възстановката била организирана и проведена по инициатива и с подкрепата на Руския съюз на ветераните от Афганистан с цел съхраняване паметта на жертвите в тази непопулярна, необявена и неизвестна война на СССР през 80-те години на 20-ти век.

m17 m18 m19 m20 m21

Посетили единствената в света подземна база за подводници в гр. Балаклава, строена в продължение на 7-8 години, за да я прикрият над нея бил построен циментов завод. В базата има завод за ремонт на подводници, зареждане на торпеда, жилищни помещения.  Голяма част от подземията все още остават секретни, а самото военно съоръжение продължава да работи и след края на Студената война. През 1995 година спира да работи и се превръща в един много интересен музей. Базата била създадена, така че да издържи атаката на атомна бомба с мощност от  100 килотона.

m14 m15 m16

Посетили и древната столица на Кримското кралство с двореца на татарските ханове Бахчисарай, крепостта Чифут кале, както и знакови места в града-герой Севастопол.

m12

В Кримския Международен военно-исторически фестивал взели участие реконструктори от Франция, Чехия, Румъния, България и от цяла Русия.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn