Представители на екоклуба към СУ „Нешо Бончев” взеха участие в VII Парламентарна сесия на Българския младежки воден парламент

В периода 27.10-29.10.2017 г. в гр. Белово, в актовата зала на СУ„Александър Иванов-Чапай” се проведе VII Парламентарна сесия на Български младежки воден парламент под наслов „Водното богатство на Рило-Родопския масив и рационалното му управление в полза на обществото. Пътят на водата”.

v1

За участие в нея бе отправена покана и към екоклубовете на СУ „Нешо Бончев”. Учениците от IXa клас Петя Недева и Иван Иванов, и Станислав Костов от XIIб клас, водени от учителката по биология и химия -госпожа Иванка Талева, взеха активно участие в сесията.

v2

В продължение на 3 дни работиха върху проблемите на опазване на околната среда и водите заедно с ученици от още 10 населени места в България , участници в различни екоклубове и двама представители на агенция “Артоа Пикарди” от Франция.

v16 v17

Официалното откриване на събитието стана на 27- ми октомври. След представяне на отчети от страна на младежкото ръководство на МВП и сборника от лятното екоучилище, участниците се  отправиха към курортно селище Юндола. Там се разпределиха в работни групи, умувайки върху  плана за дейност, официалната декларация, статута на МВП, възможностите за младежко сътрудничеството с институции и общини. Нашите представители бяха разпределени във всяка от групите.

v6 v13 v18v14

Вторият ден от събитието стартира с посещение на язовир “Белмекен”, ПАВЕЦ “Белмекен”, ПАВЕЦ “Чаира”. Разходката започна в дъжд, продължи в сняг и завърши със слънчеви лъчи. Водата смени агрегатните си състояния и “показа” съпричастие към форума. Вечерта продължи с дооформяне на документите по работни групи.

v21

Завършекът й също беше грандиозен- наблюдение на Луната през телескоп, за което всеки участник получи сертификат от Международната  обсерватория за наблюдения на Луната.

v19

На 29- ти октомври парламентарната сесия завърши с докладване на резултатите от дейността на работните групи, приемане на промените в тях и на нови, предстоящи дейности през календарната година. Приета бе и декларация-обръщение на VII Парламентарна сесия на БМВП, която ще бъде връчена официално на Министъра на околната среда и водите и председателите на Басейновите дирекции в България. Избрани бяха секретар и официални фотографи на БМВП.

v5

Един от тези фотографи ще бъде Петя Недева от Панагюрище, благодарение на която разполагаме  със снимките от настоящия форум. Желаем й успех!

v4

Заредени  с положителни емоции и нови идеи, но и уморени от активната си работа през трите дни на сесията, нашите парламентаристи се завърнаха в Панагюрище.

v8

Предстои оформянето на идеите, заложени в Календара на МОСВ и МВП и „пречупването” им през призмата на нашия училищен клуб,  събиране на младежки идеи и инициативи, оформяне на проекти и отчети, споделиха от СУ”Нешо Бончев”.

v23

 

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn