Представители на клубовете „Традиция“ от Панагюрище и Баня взеха участие в историческа възстановка „Освобождението на Етрополе”

На 26 ноември 2022 г. в м. „Камика” /”Братската могила/ по повод 145 години от Освобождението на Етрополе се проведе историческата възстановка „Освобождението на Етрополе” под патронажа на кмета на община Етрополе Димитър Димитров. Възстановката бе част от програмата за празника на града. Това е третата възстановка за освобождението на Етрополе след възстановките през 2013 г. и 2014 г.

Организатори на възстановката тази година бяха Регионален клуб „Традиция“- Етрополе, община Етрополе и Исторически музей – Етрополе. Участваха представители от Регионалните клубове в Плевен, София, Панагюрище, с. Баня, Копривщица, Златица, Етрополе, Червен бряг, Тетевен, Лесидрен, Сливница, Добрич, Ямбол, Сливен и Нова Загора и самодейци от НЧ „Тодор Пеев 1871” – гр. Етрополе. Военен ръководител на възстановката беше полк. Мануш Христов.

Във възстановката бяха пресъздадени ключови моменти от решителните сражения за освобождението на Етрополе. Живата картина започна с разузнаване на турските позиции около Етрополе. Последва заседание на щаба на ген. Дандевил, на което бе съставен планът за военните действия. Възстановката завърши с посрещането на ген. Гурко от местното население.

Празничната програма завърши с концерт на прекрасните изпълнители от Националната гвардейска част.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn