Представители на Клуб „Родолюбие” към СОСЗР – Варна гостуваха в Панагюрище с цел обмяна на опит

На 8-ми септември представители на Клуб „Родолюбие” при Общинската организация на съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва- Варна гостуваха на своите колеги от панагюрската организация за обмяна на опит. Гостите бяха посрещнати и от кмета на община Панагюрище Никола Белишки.

След това поднесоха цветя пред вечния огън в подножието на Мемориален комплекс „Априлци“, където на почетен караул бяха застанали младите воини от Специализирания ученически батальон „Васил Левски” към Професионална гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм в Панагюрище, с ръководител Миланка Пенева.

Ние сме тук за да обменим опит със запасните офицери от Панагюрище, учители и ученици от града във връзка патриотичното и родолюбивото възпитание. Родолюбие започва от думата „род“, оттам трябва да започне възпитание в семейството“, така формулира целта на посещението им в Панагюрище капитан I ранг, офицер от запаса Кунчо Узунов.

В музикалната зала на НЧ“Виделина-1865“ представителите на Клуб „Родолюбие” при Общинската организация на съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва- Варна споделиха със своите колеги от СОСЗР- Панагюрище, учениците от батальона и техните ръководители Миланка Пенева и подполковник от запаса Михаил Неделев опита си при изграждането на Стая за родолюбиво и военно-патриотично възпитание във варненското ОУ „Иван Вазов” и амбицията такива стаи да бъдат изградени в училищата на територията на Община Варна. Разказаха на младежите историята на Военноморските сили /ВМС/ на България, за гибелта на панагюреца кондуктор Делчо Докузанов, торпедист на лодката „Марица” . „Кондуктор“ е най-високото старшинско звание по това време. Загива при миночистене в Бургаски залив на 1 август 1916г., в деня на сватбата си. През периода на Втората световна война моряшкият наблюдателен пост Калиакра е носил името „Кондуктор Докузанов”, на него са кръстени кораби от ВМС на България.

Варненските запасни офицери разгледаха с интерес Историческия музей, залата трезор с Панагюрското златно съкровище, посетиха къща-музей Райна Княгиня и историческата местност Оборище.

Още снимки от събитието може да видите на фейсбук страницата на Медиен център „Оборище“.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn