Представители на МИГ “Панагюрище, Стрелча, Лесичово” – впечатлени от визитата си в Естония

Десетчленна делегация от Местната инициативна група “Панагюрище, Стрелча, Лесичово” бе на посещение в Естония. Визитата бе по покана на естонска Местна инициативна група и в отговор на тяхно гостуване в Панагюрище през 2012 година. Делегацията бе водена от изпълнителния директор на МИГ Лучко Македонски, а в състава й бяха включени представители на управителния съвет, общото събрание и екипа на МИГ, звеното за администриране на проектите. Целта на посещението била придобиване на умения и обмяна на опит между отделните територии в страните от ЕС. Управителният съвет на МИГ “Панагюрище, Стрелча, Лесичово” има контакти с 6 такива територии в 5 страни от ЕС- Франция, Италия, Хърватия, Чехия и Естония, уточни Македонски.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Домакините от Естония били подготвили за българските си гости богата и атрактивна програма.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Посещават малка ферма, част от местната къса верига на доставки, получила подкрепата на МИГ, Център за съвременно изкуство с интересна архитектура, изграден в рамките на руините на старо имение, един много добър пример за селски туризъм. Разглеждат малка фабрика за пелети и фермерски съюз ТУ Алвар. Присъстват и на традиционния фестивал в община Anija и местния панаир. Панагюрската делегация разглежда и Anija Manor, една от най-важните местни исторически сгради. Останали очаровани от малък местен детски приключенски парк, създаден с помощта на Лидер и църквата „TuhalaKaarli“, член на МИГ. Разглеждат културно-исторически обекти в Талин. Участват и в Общото събрание на МИГ за одобряване на Стратегията на МИГ за следващия програмен период, където направили кратка презентация на МИГ „Панагюрище, Стрелча, Лесичово“.

Естония е изненадваща страна! Чисто, зелено и точно“, каза Македонски и допълни: „Уникалното е процентът от бюджета, който всяка община отделя за образование – между 50 и 70%. В община Козе например, 64% от бюджета е за образование. Наблягат изключително много на решаването на демографския проблем. За трето дете в семейството, родителите получават по 300 евро месечно.“

Представителите на МИГ „Панагюрище, Стрелча, Лесичово“ се договорили с естонския МИГ през следващия програмен период 2014-2020 година да направят съвместен проект в областта на културното наследство – традиции, фолклор, занаяти, местни ястия.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn