Представители на РК „Традиция” Панагюрище взеха участие в отбелязването на 140 г. от Освобождението в Добрич

Представители на РК „Традиция” Панагюрище взеха участие във военно-историческата реконструкция, с която добричлии отбелязаха 140 години от Освобождението на града от турско робство. Тази година тържеството бе организирано с участието на Регионален клуб „46-и пехотен Добрички полк“ към Национално дружество „Традиция“. Над 60 възстановчици от Добрич и клубовете към дружество „Традиция“ в Силистра, Шумен, Велики Преслав, Варна, Панагюрище, Троян и Априлци преминаха в строй по централната улица на града, представяйки казашката конница и руската пехота, заедно с артилерийски разчет с оръдие и оръдейна ракла.

През януари 1878 г. Долнодунавският отряд на генерал Аполон Ернестович Цимерман получава заповед да прекъсне връзката между Варна, Шумен и Разград и да се присъедини към войските на ген. Делингсхаузен, които настъпват към Бургас. В средата на януари руските войски водят боеве край Хаджиоглу Пазарджик с редовни части на турската армия. В града е разположена 15-хилядна войска от египетския корпус на принц Хасан с 42 оръдия и 2-хилядна башибозушка орда.

След успешните за русите боеве около града, турците запалват няколко сгради /сред които и една от църквите/, кладат огньове и се изтеглят в посока Варна. Радостното мирно население посреща своите освободители – именно този вълнуващ момент беше пресъздаден в Добрич на 27-ми януари.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn