Представители на РК „Традиция“ – Панагюрище се включиха в Национален събор на дружество „Традиция” в гр. Велики Преслав

Седем представители на РК „Традиция“ – Панагюрище се включиха в Национален събор на дружество „Традиция” в гр. Велики Преслав, провел се от 13 до 15 август, съобщи председателят на клуба Методи Навущанов.

Съборът беше организиран от местния клуб на Дружеството с финансовата подкрепа на община Велики Преслав и спонсори. В него взеха участие около 200 членове от 19 регионални клубове „Традиция” от различни краища на страната.

Панагюрските реконструктори участваха в 5 от общо 7 въстановки проведени в рамките на събора, а именно: Средновековие: „Доблест и слава. 1444г.”, пресъздаваща битката на войските на полския крал Владислав Ягело /Варненчик/ с османците при Варна; Дойранска епопея – 1917г.”, посветена на геройчните сражения на българските войски, включително и 27-ми пех. Чепински полк срещу силите на Антантата по време на Първата световна война на Южния фронт.

В две формации – като Червена армия и Вермахт, беше участието им във възстановка по тема от Първата фаза на участието на България във Втората световна война, а именно – епизод от боевете за връх Страцин, Македония през есента на 1944г. и подвига на ефрейтор Никола Паскалев при унищожаването на немски бункер. В това мероприятие бяха задействани и 3 броя военна техника: многоцелеви джип „Уйлис” и мотоциклет с кош „БМВ” от РК „Традиция” „46-ти пех. Добрички полк” – Добрич и втори мотоциклет „БМВ” от РК „Традиция” „34-ти пех. Троянски полк” – Априлци-Троян-Севлиево.

Кулминацията беше на 15 август, когато от 11,00ч. пред зрителите във Велики Прелав бяха показани най-драматичните епизоди от възстановката „Мъжество и саможертва! Панагюрище, април 1876 г.”.

Пред очите на публиката с иключителна динамика и напрежение оживяха образите на панагюрските въстаници при отбраната на Спасов ден, Каменица, Маньово бърдо, Хаджисимеоновата къща и подвига на Хаджи Стоян Балиндреков – панагюрският Балканджи Йово.

Водещи фигури в действието бяха членовете на панагюрския клуб, активно подпомагани от реконструктори – ветерани от участия в Панагюрище от останалите клубове в страната.

Напрегната програма приключи в 13,00ч. същия ден с кратък епизод от Шипченските боеве по време на Руско – турската освободителна война през месец август 1877г.

Благодарим на организаторите от РК „Традиция” „7-ми пех. Преславски полк” в лицето на неговия председател г-н Сланев, на община Велики Преслав в лицето на кмета г-н Йорданов за перфектната организация и радушното посрещане, и на всички колеги реконструктори за искреното и доброжелателно сътрудничеството при тези пътувания назад в историята“, споделят панагюрските реконструктори.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn