Представиха книгата „Панагюрското читалище Виделина“

Честването на 150-годишнината на Народно читалище „Виделина-1865“ продължи във вторник, 29 септември, с представяне на книгата на Атанас Сугарев „Панагюрското читалище Виделина“
“Днес сме тук, за да отдадем необходимото уважение и да си спомним за труда на един невероятен панагюрец, читалищен деец и голям българин –  Атанас Сугарев“, каза председателят на читалището Спаска Тасева. „Това е втората книга „Панагюрското читалище Виделина“, първата е издадена по повод 100-годишнината, но тази е по-пълна и автентична“, допълни Тасева.
Водещ на литературната вечер беше журналистът Георги Ангелов, водещ на предаването на БНТ „Денят започва с култура“ и предаването „В библиотеката“.
„Като историк и филолог изключително съм впечатлен от записките на Атанас Сугарев. Като историк много интересен ми бе периодът до Априлското въстание, защото всъщност там видях как се прави едно читалище, с какво се занимава, какви са приоритетите му. Читалище се създава с много хъс и балкански инат! Атанас Сугарев успява да внесе един много тънък хумор в описаните от него документи, което превръща написаното от една краеведска книга в една истинска книга, превръща я в литература“, заяви Ангелов.
„Дали защото това са едни спомени, или това, че Атанас Сугарев е преживял голяма част от тези събития, той отразява много добре нещата“, каза доц. д-р Атанас Шопов, рецензент на книгата . „След 1944 година голяма част от архива на читалището е унищожен. Книгата е едно обективно описание на духовния и културен живот на Панагюрище. Панагюрското читалище и труда на Атанас Сугарев имат изключително място в нашата национална история“, подчерта доц. д-р Атанас Шопов.

kniga s
„Благодари ви, че уважихте паметта и творчеството на дядо ми“, каза Атанас Сугарев и уточни, че всъщност книгата е общо дело на него и съименника му и родственик Атанас Сугарев. Той показа предишното издание на книгата от 1965 година, което нарече „осакатено“ и направи сравнение с настоящата, която е оригиналният текст на Атанас Сугарев. В едно от писмата на Сугарев, което е поместено в оригиналната книга, той пише, че иска да издаде този труд без високопарни фрази и без излишно литературничене.
Внукът на Атанас Сугарев разкри, че вече се подготвя трета книга със събраните от дядо му стотици народни песни от панагюрския край, голяма част от които са нотирани. умотворения и обичаи. Най-вероятно ще има и четвърта книга , в която ще бъде поместена богатата кореспонденция на Сугарев.
Валентина Бояджиева, директор на издателство „Панорама плюс“ , издало книгата„Панагюрското читалище Виделина“, сподели с присъстващите в залата, че тиражът на първата книга на Атанас Сугарев „Из близкото и далечно минало на Панагюрище“ , която бе издадена с помощта на Община Панагюрище, е напълно изчерпан.“Смятам, че това ще се случи и с втората книга“, каза Бояджиева.

Музикалното изпълнение на диригентa на Духов оркестър „Делчо Радивчев“ Андрея Манев оформи финала на вечерта.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn