Представиха сборника „Из панагюрското песенно творчество“ на именития Атанас Сугарев

Сборникът с народни песни  „Из панагюрското песенно творчество” с автор Атанас Сугарев /Учителя/ беше представена тази вечер в театралния салон на Народно читалище „Виделина -1865”. Сборникът е издаден с финансова подкрепа по проекта „Панагюрище – духовност и творчество в едно”. 60 от песните в сборника са лично нотирани от Сугарев, който е музикант по образование.

IMG_5197„Появата на тази книга е едно културно събитие за нашия град. Тя е и езиков паметник на панагюрския говор”, подчерта в началото на събитието Мария Бегова и допълни: „Нашите предци са разказвали за себе си и живота си чрез народното творчество. С песни са раждали, женили са се, жънели са, с песни са се борили и са загивали, и пак в песен са прославяли подвига на загиналите. Живеем в едно информационно общество, което ни дава предимството не само да съберем и запазим нашето културно наследство, част от което е и фолклора, но дава и възможност това творчество да се покаже на една многомилионна аудитория. Вярвам, че издаването на сборника с песните на Атанас Сугарев е само първа стъпка. Вярвам, че ще се намери кой да изпее тези песни, кой да ги запише и да ги презентира в електронното пространство, за да могат те да станат достояние на колкото може повече хора”.

На базата на личното си познанство и срещи с Атанас Сугарев – Учителя, Бегова сподели, че у нея е останало усещането за една личност, от която струи светлина, модел на добронамереност. Наследниците на Сугарев, които присъстваха в читалищната зала, Бегова определи като хора, които са наследили от дядо си не само тази благост, но и родолюбивия дух, доказателство за което е и издаването на сборника. Той е трета по ред издадена книга на Атанас Сугарев благодарение на неговите внуци. Първата беше сборник с изследвания за панагюрския край, последвана от пълното издание на книгата за читалище „Виделина”.

Познати и обичани панагюрски песни изпълни Вокална група „РАДЕАН” с художествен ръководител Анета Калпакова, корепетитор Цеца Радивчева – Калпакова.IMG_5208

Сборникът беше представен от литературният критик и историк Катя Зографова. „Това е един огромен изследователски труд. В този сборник авторът е търсил и обединил автентичен фолклор, който ни дава реалната, неукрасената понякога светла, понякога непоносимо  тъмна страна на българския бит и душевност. Затова книгата на Атанас Сугарев е истинна, драматична, тя е книгата, в която  вярваме. Като се добави и това, че голяма част от песните са нотирани лично от него, откриваме безценните приноси на тази книга, защото истинският запис на една песен, колкото и текстът сам по себе си да е дълбок и вълнуващ, е нотираният запис. Най-удивителното е , че в пребогатия сборник е намерила място и една откровено  турска песен, записана с български букви.  Пред вас е един невероятен сборник, насладете му се, запейте с него! И нека тъй, както Учителят Атанас Сугарев ни е ощедрил с паметта за изпълнителите на песните, събирани цял живот от него – Делчо Радивчев, тамбуриста Дойчо Бозаджиев и няколкото песнопойки на града и околните села, нека и ние днес да възкресим светлото му име, и го поставим в олтара на заслужилите панагюрци. В малкия ни, но озарен от обичта ни  панагюрски духовен параклис” , призова в заключение Зографова.IMG_5199

За работата около подготовката и издаването на сборника разказаха неговият внук Атанас Сугарев и историците доц.д-р Атанас Шопов и Георги Керкеняков. „В този сборник можем да се открие и много история. Едно е да дадеш само песните, друго е да представиш и историята на фолклорното богатство”, подчерта доц. Шопов.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn