Предстои изпълнение на проект „Развитие на находище „Баня“ чрез пълноценно използване на природния ресурс –минерална вода“

Община Панагюрище е една от деветте общини с одобрен проект по пилотна схема Инвестиционна програма Минерални води на Национален доверителен екофонд.

Проектът е с наименование „Развитие на находище „Баня“ чрез пълноценно използване на природния ресурс – минерална вода“. Общата цел на проекта е икономическо развитие в селския район чрез ефективно използване на природните ресурси на минералната вода в село Баня.

Стойността на проекта е 353 694,46 лева, като от тях 50% е безвъзмездна финансова помощ и 50% собствени средства.

На провелото се на 31 август редовно заседание на Общински съвет–Панагюрище бе взето решение за актуализиране бюджета на Община Панагюрище във връзка с осигуряването на собствени средства в размер на 176 847,23 лева и стартиране изпълнението на проекта.

Предвидените строително – монтажни работи по проекта са реконструкция на минерален водопровод от КЕИ №№1,2,3,4,5,6 и изграждане на нов събирателен водоем.

Реализацията на проекта ще доведе до подобряване на качеството и повишаване на количеството на минералната вода и подобряване на  водосъбирателната и водоразпределителната мрежа за минерална вода в село Баня.

Проектът отразява общите цели на ръководството на община Панагюрище за преодоляване на негативните демографски тенденции, за задържане на младите хора, осигурявайки им по-добър живот чрез създаване на условия за развитие на местната икономика, привличане на инвеститори, подобряване привлекателността на средата и развитие на туризма.

DSC08366

„Имащите желание и визия да инвестират в с.Баня вече ще имат възможност да ползват минералната вода и селото ще придобие съвсем друг облик и ще може да се развива, както подобава на населено място с природни дадености”, каза на заседанието на местния парламент кметът на Баня Стоян Ножделов.

DSC08370

Кметът Белишки благодари на общинските съветници, че подкрепиха този проект, на кмета на с.Баня, който е бил изключително активен в подготовката на всички документи и проектни предложения, на служителите на Общинска администрация – Панагюрище. „Това е в изпълнение на нашата управленска програма  за настоящия мандат, а именно че фокусът ще бъде обърнат и към малките населени места след приключване на големите инфраструктурни обекти в община Панагюрище. От тук нататък ни чака работа”, каза в заключение градоначалникът.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn