Предстоящите избори и ваксинацията срещу Ковид-19 са основните приоритети в работата на областния управител на Пазарджик

Приоритетната задача в работата ни ще е организацията и провеждането на прозрачен и честен вот по време на Парламентарни избори – юли 2021 г. Изцяло е обезпечена работата на Районната избирателна комисия, не без съдействието на Община Пазарджик”, Това заяви областният управител Иван Васев на първата си пресконференция.
„Ще представя на вниманието на директора на ОДМВР – Пазарджик някои добри практики от миналото. На първо място – да се направи задълбочен анализ на всички сигнали и данни за лица и групи лица, които на предходни избори са осъществявали незаконна дейност във връзка с купуването и продаването на гласове, как са отработвани тези сигнали, качеството на отработване, всички ли са постъпили в компетентната прокуратура.
На второ място, ще направя предложение преди, по време и след изборите всички сигнали и проверката по тях да бъде осъществявана на ротационен принцип, т.е. служители от едно структурно звено да извършват проверка в на територията на друго структурно звено.
На трето място – обезпечаване на явното и негласно наблюдение с всички предоставени от закона правомощия”. Това каза Иван Васев, като подчерта, че това са негови предложения, които предстои да обсъди с институциите. „Ще осъществя и среща с Районна прокуратура Пазарджик – какво е впечатлението на прокурорите с оглед отработването на сигналите”, посочи още Областният управител на Пазарджик.
Иван Васев допълни, че е провел среща с ръководството на РИК Пазарджик и комисията е обезпечена с материали, техника, кадрово/технически лица/ и финансово. В бластната администрация и във всички общини са създадени организационно-технически екипи, които осъществяват подготовката на изборния процес в координация с администрацията на Министерски съвет. До момента на общините са разпределени необходимите финансови средства, предварителните списъци за гласуване и удостоверения за гласуване на друго място. Предстои доставката на пълния комплект изборни книжа и материали, които по график ще бъдат предоставени на общините. До 10 юни се очакват указания за доставката на машините за гласуване и личните предпазни средства и дезинфектанти, които ще бъдат предназначени изцяло за изборния процес.
Предстои и провеждането на среща с ръководството на ОДМВР, РИК и представители на всички общини, на която в детайли ще бъде обсъдена координацията между всички институции като цяло и особено в изборната нощ. Целта е да се осигури нормален достъп до РИК, да се избегне струпване на членове на СИК и същевременно да се спазят всички въведени противоепидемични мерки.
Областният управител съобщи, че на проведеното заседание на Областния кризисен щаб са обсъдени мерки за разширяване на имунизационния обхват в областта.
Той обясни, че има спад в броя на поставените ваксини в региона и страната. По данни на РЗИ има обособени 14 ваксинационни пунктове, 4 мобилни екипа. До момента в областта са поставени 36 421 ваксини, а 15 102 души са с поставена втора доза. Наличните ваксини са 42 573 като те са на Пфайзер, Модерна, Астра Зенека и Янсен.
Заболяемостта в област Пазарджик е 40,4% на 100 000 души. Обсъдена и възможността за мобилни ваксинационни екипи, които да са разположени на площад “Константин Величков” в Пазарджик и в парк-остров “Свобода”. Те ще работят в определени дни и часове, а позиционирането им ще стане в кратък срок.
Oborishte.bg
Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn