Презентацията „COVID-19 и вирусни ваксини“ представи проф. Радка Аргирова в „Уни Хоспитал“

Проф. д-р Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология, представи в МБАЛ „Уни Хоспитал“ презентацията COVID-19 и вирусни ваксини“. Успешният изход от битката с настоящата пандемия от COVID-19 е масовата ваксинация, подчерта в началото на лекцията проф. Аргирова. Посочени бяха механизмите за възникване на причинителите на епидемиите и пандемиите, целта на имунния отговор при вирусни инфекции, целите на имунизацията. Подробно бяха разяснени структурата на вирусния геном, морфологията на вариона – SARS-CoV-2, разликите между „мутация,, „щам“ и „вариант“ на вирусите, развитието на инфекцията от COVID-19 и диагностиката ѝ във времето.

В отговор на поставени въпроси проф. Аргирова уточни, че пациентите с хронични заболявания, които са добре контролирани могат да се ваксинират, както и че имунизацията е препоръчителна и за преболедувалите коронавируса, но 2-3 месеца след излекуването.

Гостуването на проф. Аргирова е част от политиката на МБАЛ „Уни Хоспитал“ за повишаване квалификацията на медицинските специалисти в лечебното заведение.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn