През есента инспекторите от КЗП активно ще проверяват ученическите стоки, финансовите услуги и гумите за автомобили

През есента акцент в контролната дейност на Комисията за защита на потребителите /КЗП/ ще бъдат проверките при продажбата на облекла и принадлежности за учениците, съобщиха от ведомството. Инспекторите ще следят за опасни стоки и подвеждащи послания при продажбата на дрехи, обувки, раници и пособия за учебния процес.

На фокус от КЗП ще бъдат поставени и финансовите услуги от разстояние. „Рекламите и обществените отношения в тази сфера са все повече, затова ние решихме да извършим задълбочена проверка на финансовите институции, които предоставят този продукт. Основен акцент в проверките ще бъдат наличието на пълна и вярна преддоговорна информация, включително и правото на потребителя да се откаже от договора в 14-дневен срок след сключването му, без да дължи обезщетения и неустойки. Проверките ще включват и предоставянето на ипотечни кредити на потребители, тъй като вече е факт нов специален закон, който урежда тази материя”, съобщи Константин Райков, член на КЗП.

КЗП ще поведе и акция в търговската мрежа и онлайн магазините, където се продават гуми за автомобили и фарове за мъгла. Целта е навременно диагностициране на този пазар и отстраняване на евентуалните нарушения още преди да е настъпил периодът на активното търсене на тези продукти.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn