Намаляват ПТП-та на територията, обслужвана от РУ-Панагюрище

Над 90% от тежките ПТП и жертвите при тях са вследствие на нарушения и грешки на водачите на МПС, показва справка в отчета на РУ Панагюрище за първото полугодие на 2016 година. Основни предпоставки са лошата дисциплина, превишаване на разрешената скорост на движение, неправилно изпреварване, отнемането на предимство, употребата на алкохол, непредпазливостта, слабата квалификация на водачите, подценяване на умората, голямото самочувствие, недостатъци в сигнализацията, маркировката на пътното покритие и не на последно място метеорологичните условия. Наблюденията показват, че дисциплината на движение се влошава непрекъснато и не само при водачите на МПС, но и при останалите участници в движението.

Общия брой регистрирани  ПТП от началото на годината до края на м. юни е 28, с 5 по – малко от 2015 г. От тях леки  ПТП са 23, тежките са 5. Няма загинали лица, ранените са 4.

Най-честите причини за настъпване на пътнотранспортни произшествия са свързани с грешки в поведението на водачи на пътни превозни средства или със съзнателно нарушаване от тяхна страна на правилата за движение.
За отчетният период основни причини тези ПТП се разпределят на:
Несъобразена скорост с пътните условия – 13
Неспазване на предимство – 4
ПТП с велосипедист – 1
ПТП с пешеходци – 1
Неправилно изпреварване – 2
Неправилно движение назад – 1
Неправилна маневра – 4
Неспазване на дистанция – 2

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn