През октомври дъжд, слънце и мъгла

Най-високите температури през октомври ще бъдат между 20° и 25°, а най-ниските – между 0° и 5°, прогнозират синоптиците от НИМХ към БАН. За идния месец е характерно сутрините да са студени и да падат мъгли. Ще зачестяват нахлуванията на студени въздушни маси и при изясняване ще се образуват слани, ще се увеличава броят на мрачните и дъждовни дни. Средно броят на мрачните дни през месеца ще е от 6 до 9.
В планините по най-високите части ще пада сняг. В същото време ще има много хубави дни, познати като периоди на „възвръщане на лятото“.
Тази година през октомври се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в равнините е между 11˚ и 15˚, по високите полета — между 8˚ и 11˚, в планинските райони — от 4˚ до 8˚.
Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 60 л/кв.м, в югоизточните райони — между 60 и 90 л/кв.м, а в планините — от 80 до 100 л/кв.м.
Най-високите температури през октомври ще бъдат между 20° и 25°, а най-ниските – между 0° и 5°.
През първите дни от месеца ще има разкъсана облачност, на места и до слънчево време. Сутрин ще е доста хладно, на отделни места в котловините ще се образува слана.
Към 3 октомври температурите ще се повишат, а облачността ще се увеличи. В периода 4-7 октомври ще има валежи и чувствително понижение на дневните температури.
До края на десетдневието облачността ще е по-често значителна, има и повишена вероятност за превалявания. В началото на второто десетдневие ще е относително по-хладно, но ще има по-значителни разкъсвания и намаления на облачността. Около средата на десетдневието ще се затопли, но облачността ще се увеличи, ще има и условия за валежи.

През втората половина от периода времето ще е по-спокойно, с повече слънчеви часове около и след обяд и ниска облачност или мъгла в сутрешните часове. Към края на десетдневието температурите ще се понижат. През третото десетдневие ще има дни със значителна облачност и превалявания, но и дни с повече слънчеви часове около и след обяд. Температурите ще са близки до обичайните за края на октомври.
Продължителността на деня е 11 ч и 44 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 6 ч и 59 мин и залязва в 17 ч и 21 мин. Продължителността на деня е 10 ч и 22 мин.
Фазите на Луната през месеца са: 5.10 — пълнолуние, 12.10 – последна четвърт, 19.10 — пълнолуние, 28.10 — новолуние.
 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn