Премиерът Бойко Борисов бе на посещение в Панагюрище

Днес, 25 февруари, преди обед, министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът Екатерина Захариева и заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков бяха на посещение в Панагюрище. Министър-председателят Борисов се срещна с кмета на общината Никола Белишки и заедно посетиха района на язовир „Луда Яна“.

20 милиона лева са отпуснати за язовир „Луда Яна“. В момента сме на стените. Строи се огромна пречиствателна станция“ – коментира Борисов. По думите му проектът за язовира има девет подобекта. „Виждам как се работи, вече процесът е необратим.“ – каза премиерът.

Строителството на язовира е много важно, защото досега общината се захранваше със сондажни кладенци. Той ще снабдява с питейна вода близо 50 000 жители на Панагюрище и на община Лесичово“, съобщи кметът на община Панагюрище Никола Белишки.

В следващите 10 години ще построим поне 4 нови язовира. Те ще бъдат изградени на местата, където трябва да гарантираме необходимите количества питейна вода за хората заради очертаващото се намаляване на дебита от съществуващите водоизточници – “Нейковци” край Трявна, “Мокра Бяла” край Севлиево, Кюстендил и др., съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков . Вече са работи активно и по довършването на язовир „Луда Яна“. Общият обем на водоема ще бъде 20 млн. куб. м, а стената му ще е висока 50 м.

Строителството на язовира стартира преди 35 години. През 2000 г. изграждането спира, като реализацията на обекта се възобновява през 2016 г.

Премиерът Борисов коментира в Панагюрище, че са осигурени средства и за почистването на коритото на река Луда Яна, а в града се намира една от най-хубавите спортни зали с най-хубавите фонтани. “Ние като държава подкрепяме подобни големи инвестиции. Направихме и сметището, остават улицата и моста”, обясни Борисов. Кметът Белишки коментира, че в община Панагюрище няма несанирани детски градини, училища и ясли. “80% от водопроводите в града са подменени. Тук се намира и една от най-добрите болници в Европа”, допълни кметът на Панагюрище.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn