Преподаватели от НВУ „Васил Левски“ – Велико Търново представиха условията за кандидатстване и обучение във военното училище пред панагюрски ученици

Всяка година в периода февруари-април месец, по предварително изготвен график от Военно окръжие II степен – Пазарджик, в качеството си на старши експерт в Офис за водене на военен отчет в Община Панагюрище Цеца Плачкова-Попова представя пред ученици от 11-ти и 12-ти клас възможностите за кандидатстване във висши военни училища в страната.

Екипът от преподаватели от НВУ „Васил Левски“ – Велико Търново бе поканен да презентира условията за кандидатстване и обучение във военното училище и в град Панагюрище. Мероприятието се организира от Офис за водене на военен отчет в Община Панагюрище и Център за подкрепа за личностно развитие към Общината, по инициатива на Общинския ученически парламент, свързана с кариерното ориентиране. Събитието се състоя на 15-ти февруари, в камерна зала на Театър Дом-паметник, Панагюрище. На срещата присъстваха както ученици от ПГИТМТ и СУ „Нешо Бончев“, така и по-малки момичета и момчета от ОУ „Двайсти април“ и ОУ „Проф. М. Дринов“.

Майор Хинков запозна присъстващите с условията на кандидатстване, като подчерта необходимостта от добра физическа подготовка и отлично здравословно състояние. Той представи предимствата на НВУ „Васил Левски“ – Велико Търново пред много други вузове в страната, като например това, че обучението е безплатно, пребиваване, храна, униформи, съоръжения за спортуване и самоподготовка – също са напълно безплатни. Освен това курсантите във военните специалности получават стипендии за това, че са студенти на университета, а за висок /отличен/ успех, получават допълнителна стипендия. След дипломирането е гарантирана работа за период от 10 години напред във времето. Тоест държавата финансира петгодишно обучение, а в замяна на това получава обучени офицери, които да постъпят на кадрова военна служба за период от десет години.

Всичко наистина изглежда много „розово“ и съвсем логично сред учениците възникна въпросът къде е уловката. Майор Георгиева отговори, че всъщност има много компромиси с предишни навици. Необходимо е преди всичко да се спазва воински ред и дисциплина. Ранно ставане сутрин в точно определен час, строяване няколко пъти на ден в точно определен час, хранене също под час и много други. В крайна сметка е важно младежът или девойката да направи своя информиран и добре обмислен избор за своето бъдеще.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn