С нетрадиционни методи преподавателка мотивира учениците да учат българската история

За поредна учебна година учениците от петите класове в ОУ „Проф. Марин Дринов“, Панагюрище влязоха в ролята на книгоиздатели в часовете по История и цивилизация и създадоха книги от различни материали, в които отразиха живота и дейността на владетелите от Първото Българско царство. С интересни и нетрадиционни методи на обучение ги мотивира тяхната преподавателка по История и цивилизация г-жа Чернирадева, съобщават от панагюрското школо. За изработването на книгите са  използвани не само съвременни технически средства, а в част от книгите портретите на българските владетели и историческите карти са ръчно рисувани. Някои от учениците са помислили и за външния облик на творбите си – хартията е състарена, а писмената – златни.ISTORIQ 1
Нетрадиционни начини за насърчаване на учениците г-жа Чернирадева използва и в часовете при шестите класове по СИП История и цивилизация. Този път проявата е посветена на Априлското въстание. Във връзка с това учениците посетиха Дудековата къща. Там те се запознаха с възрожденския бит и култура. За българина къщата е не само сграда, а и символ на семейството, на традициите и устоите на обществото, храм на българщината. Чрез темата за възрожденската къща учениците успяха да се докоснат до житейската цел на българина, смисъла на съществуването му – съграждането на дом, който да приюти челядта и да завещае покрив на наследниците му. След посещението в Дудековата къща, те направиха макети на възрожденски стаи от подръчни материали.
Предвижда се учениците да направят една историческа разходка из България и да се запознаят с възрожденски къщи от различни краища на родината ни, носещи най-типичните черти на българската архитектура от съответната епоха. За целта са закупени хартиени модели, пресъздаващи българското възрожденско село от 19-ти век и включват къщи, характерни за различни области на страната. Моделите са на Възрожденско село, Млъчковата къща (Копривщица), Александрови къщи (Златоград) и Попангеловата къща (Трявна). В последствие те ще бъдат изложени в кабинета по История и цивилизация и ще бъдат използвани в образователния процес.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn